23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Sådan testes tagpap til lang holdbarhed i dansk vind og vejr

I ottende afsnit af Tagkanalen stiller vi skarpt på, hvad bygherrer og rådgivere skal være opmærksomme på, når det gælder tagpap i det danske klima.

Sådan testes tagpap til lang holdbarhed i dansk vind og vejr
Klimaet i Danmark er kendetegnet ved store temperaturudsving og kraftige regnskyl. Hvis du ikke vælger en gennemprøvet tagpap, der er specialudviklet til at kunne modstå danske vejrforhold, risikerer du revner og utætheder i taget. Det kan i værste fald betyde udskiftning af hele taget.

Se indslaget om tagpap i det danske klima på Tagkanalen

Varme somre og kolde vintre. Det er sådan, vi kender det danske klima, som både byder på sommerdage med over 25 grader og vintre med tocifrede frostgrader. Temperatursvingningerne udfordrer tagprodukters fleksibilitet og tæthed. Derfor skal du være særligt opmærksom på, at det tagmateriale, du vælger, er gennemprøvet og kvalitetssikret til danske vejrforhold.   

- En tagdækning på en dansk bygning kan udsættes for en overfladetemperatur på op til 70 grader om sommeren og ned til -20 grader om vinteren. Det stiller krav til, at tagpappet er fleksibelt, stærkt og kan følge bevægelserne i kulde og varme, fortæller anvendelsesingeniør Jens Jørn Hunderup fra Phønix Tag Materialer.

Han har gennem mange år arbejdet med test af tagpap og har et indgående kendskab til de krav, der stilles til tage, der skal holde tæt i mere end 50 år.

- Det omskiftelige danske klima kan være skyld i, at tagkonstruktioner giver sig mange centimeter i løbet af en sæson. Derfor bør du vælge en tagpap med et højt indhold af SBS-polymerbitumen, da SBS giver en helt unik holdbarhed og fleksibilitet, der kan følge med de store temperatursvingninger, fortæller Jens Jørn Hunderup.

Tagpap er ikke bare tagpap
I dag findes der et stort udvalg af tagpapper, tagfolier og andre tagmembraner på markedet, og det kan være vanskeligt for selv professionelle rådgivere at skelne de forskellige løsninger fra hinanden. Men generelt er det et godt råd, at du som bygherre eller rådgiver vælger et dansk tagpapprodukt. Dermed sikrer du, at din tagløsning er optimeret til lige netop danske vejrforhold, som især på grund af udsvingene adskiller sig fra mellem- eller sydeuropæisk vejr.

Læs også: Fra udskældt til uundværlig – Tagpappet fascinerende historie

- Tagpap fra Phønix Tag Materialer er opbygget af en armering, der fungerer som bærelag, og ovenpå bærelaget er der lagt et vandstandsende lag af bitumen. Bitumen er et olieholdigt produkt, som giver vandtæthed. Tilsammen giver det et produkt, som bevarer fleksibilitet, styrke og tæthed under danske forhold, forklarer Jens Jørn Hunderup.

Gennemtestet til både kulde og varme
For at efterprøve hvor stærkt og elastisk armeringsmaterialet er, tester Phønix Tag Materialer armeringen og den færdige tagpap i et trækprøveapparat. En kvalitetstagpap har en brudforlængelse på minimum 35 procent, men reelt er tallet omkring 45 %. Det set svarer til, at et stykke tagpap på 1 meters længde kan trækkes ud til 130 -145 cm, før det springer.

I testen kigges der også på tagpappets styrke. Ved 5 cm tagpap er trækstyrken minimum 50 kilo. Ved en hel tagpapbane på 1 meter i bredden er styrken 1 tons. Det vidner om tagpappets gode elastiske evner og robusthed.

Ifølge Jens Jørn Hunderup udfordres elasticitet og brudstyrke ekstra meget, hvis der samtidig er hård frost. Hvis tagpappet ikke er af ordentlig kvalitet, vil frosten nemlig påvirke elasticiteten og øge risikoen for revner.

Det er vigtigt, at tagpappet kan følge med kuldebevægelser helt ned til tocifrede frostgrader. Derfor tester vi vores tagpap i et laboratorium, hvor vi ved hjælp af et dornbøjeapparat placeret i en fryseboks kan se, hvordan pappet reagerer under hård frost. Typisk vil vores produkter først revne i overfladen ved -23 grader, som er noget bedre end branchekravet på -20 grader.

Phønix Tag Materialer tester også tagpappet for at illustrere, hvordan produktet reagerer efter varmeældning. Produktet testes ved 70 grader i tolv uger, og hermed kan man simulere den påvirkning, som taget er udsat for, når det har ligget i flere år.

Ved hjælp af testen er det muligt at skelne produkter af god kvalitet fra produkter med utilfredsstillende kvalitet. Hvis et produkt er fremstiller ved brug af råmaterialer af lav kvalitet, vil det vise sig ved, at produktet efter ældning ikke overholder kravene til kuldefleksibilitet.

Garanti og levetid
Det er ikke blot materialets kvalitet, der afgør tagets tæthed og levetid – også korrekt projektering og udførelse. Siden 1907 har eksperter hos Phønix Tag Materialer arbejdet med at skabe veldokumenteret vidensbank om krav til holdbare tagmaterialer, der kan modstå prøvelserne mod det danske klima. Den viden er samlet i et omfattende opslagsværk, som bygherrer, arkitekter, rådgivere og entreprenører frit kan anvende.

Anvendelsesingeniør Jens Jørn Hunderup anbefaler desuden, at rådgivere kigger nøje på: producentens datablad – og særligt de data, der er opgivet om produktets kuldefleksibilitet efter ælde. 

Phønix Tag Materialer giver 15 års produktgaranti for vandgennemtrængning, der skyldes fejl ved de anvendte produkter. Statens Byggeforskningsinstitut har lavet en feltundersøgelse, der viser, at Phønix Tag Materialers to-lagsløsning har en levetid på minimum 50 år. Det er dog vigtigt at understrege, at levetiden ikke alene afgøres af produktkvaliteten.

- Jeg plejer gerne at sige, at levetiden står på tre ben: God produktkvalitet, god udførelseskvalitet og god designkvalitet. PTM-anvisningerne anviser, hvordan tagdækningen skal opbygges, således man sikrer tæthed og lang levetid på sit tag, slutter Jens Jørn Hunderup.

Læs også: Ny teknisk godkendelse: Tagpapløsninger med to lag har mindst 50 års levetid

Se mere på Tagkanalen
I ottende afsnit af Tagkanalen stiller vi skarpt på, hvad bygherrer og rådgivere skal være opmærksomme på, når det gælder tagpap i det danske klima. Vi tager en tur i laboratoriet, hvor anvendelsesingeniør Jens Jørn Hunderup fortæller, hvordan Phønix Tag Materialer tester tagpappets egenskaber i kulde og varme for at kvalitetssikre produktet.

På Tagkanalen bliver du klædt på med viden om, hvordan du som arkitekt eller bygherre træffer et sikkert og langsigtet valg med tagpap til byggeriet.

Se afsnittet her.

Phønix Tag Materialer A/S
Vester Allé 1
6600 Vejen
Vejen Kommune
Danmark
CVR nummer: DK25711785
P nummer: 1008017065

Kontaktperson

Send til en kollega

0.094