23948sdkhjf

Store fordele ved PE-rør i vandforsyningen

| Medlemsnyhed | Indrykket af AVK Danmark A/S

Ved at anvende PE-rør og ventiler med PE-ender i PE-rørsystemet kan du opnå fordelene ved et fuldsvejst rørsystem uden bolte og mekaniske samlinger og dermed en væsentlig lavere risiko for lækager.

Mange steder anvender vandforsyningerne i dag PE-rør i distributionsnetværket. Det giver en masse fordele, og sammenlignet med rør af traditionelle materialer har PE-rørene en længere levetid, de er korrosionsbestandige, og så er de forholdsvis lette at håndtere.

Aalborg Forsyning  og Aarhus Vand anvender PE-rør ved næsten alle nyetableringer. Kun enkelte typer reparationer foretages med eternit-, støbejerns- eller PVC-rør. I store dele af de to forsyningers distributionsnetværk indgår AVK skydeventiler med PE-ender som en del af et fuldsvejst rørsystem,

Etablering af en ny forsyningsledning i Aalborg
Sønderholm Vandværk, der hører under Aalborg Forsyning, er den eneste forsyning til Nibe. Da der på grund af forsyningssikkerhed skal der være en backup-forsyning skulle der derfor etableres en ny forsyningsledning til området fra et af de nærliggende vandværker. Den nye forsyningsledning blev anlagt med PE-rør og AVK-ventiler med PE-ender.

Ved etableringer i byområder blev rør og ventiler samlet med muffesvejsning ved fx 12 meter, 24 meter og ved T-stykker. På længere strækninger blev rørene samlet med stuksvejsning, som giver mulighed for at svejse rørene, inden de lægges i rørgraven.

Nyt vandværk i Aarhus-forstaden Beder
Vandværket i Beder var forældet, og der skulle etableres et nyt. Udover selve etableringen af det nye vandværk krævede det også tilslutning til eksisterende hovedledninger, der leder råvand til rensning på vandværket, og tilslutning til distribution til forbrugerne. I samme ombæring etablerede forsyningen en ny 5,5 km 450 mm hovedledning. På den lange strækning blev der boret ud, rørene blev skudt ind, og der blev etableret pilothuller til samlinger. PE-rørene blev samlet med stuksvejsninger, og i pilothullerne blev der brugt flangeventiler på grund af størrelsen på 450 mm. På daværende tidspunkt kunne AVK skydeventiler med PE-ender leveres op til 400 mm udvendig rørdiameter. Nu leveres ventilerne helt op til 630 mm.

Fordele ved PE-rør
De to vandforsyninger er enige om, at PE-rør er det bedste valg til vandforsyning, og i begge områder har PE-rør i mange år været standard ved nyetableringer.

Ifølge de to forsyninger er der flere fordele. PE-rørene er lettere at arbejde med og generelt i en bedre kvalitet end alternativerne som fx er eternit-, støbejerns- og PVC-rør, og der er ingen mekaniske samlinger, der kan give anledning til utætheder. Dertil kommer, at PVC-rør indeholder phtalater og kan blive skørt som glas, når det bliver ældre, og rør af støbejern og eternit skal ligge lige for ikke at knække, hvorimod PE-rørene følger terræn og ikke kræver nivellering af underlaget.

Læs hele historien om anvendelsen af PE-rør i distributionsnetværket ved de to projekter i Aalborg og Aarhus.

Medlemsnyhed

Indrykket af
AVK Danmark A/S

Bizonvej 1
8464 Galten
Danmark
AVK Danmark A/S

Billeder & videoer

Send til en kollega

0.094