23948sdkhjf
Del siden
Annonce

LCA og LCC: På forkant med nye krav til bæredygtighed

I C.F. Møller Architects er LCA-værktøjer integreret i tegnestuens 3D- og BIM-workflows. Undervisning og struktureret vidensdeling på området er i gang, så organisationen er klædt på til de nye bæredygtighedskrav i byggebranchen fra 2023.

C.F. Møller Architects har strategisk arbejdet med at opbygge erfaringer omkring livscyklusvurderinger (LCA) og totaløkonomiske levetidsomkostninger (LCC), der er højaktuelt i forhold til de bæredygtighedskrav som den danske byggebranche står overfor med bygningsreglementet, der skal anvendes fra 2023. Her bliver LCA-beregning, som er en del af Den Frivillige Bæredygtighedsklasse (FBK), et krav for alle nye byggerier over 1000 m².

”Klimapåvirkningen fra bygningers opførsel er væsentligt større end for eksempel energiforbruget til opvarmning, så det giver god mening at bygningsreglementerne ændres i 2023 til at omfatte denne klimapåvirkning. Derfor har vi i C.F. Møller været på forkant med de nye krav til bæredygtighed, og har færdigudviklet og integreret LCA-værktøjer i vores 3D- og BIM-workflows til at vurdere byggeriets klimapåvirkning fra de allerførste skitser og igennem projekteringen,” siger Head of Sustainability i C.F. Møller Architects, Rob Marsh.

Grow koncept: Vidensdeling og udvikling af medarbejdere

For at sikre en struktureret intern vidensdeling på området, er undervisning i LCA og LCC en del af C.F. Møller Architects’ Grow-efteruddannelsesprogram. Her underviser medarbejdere fra C.F. Møller, som har stor indsigt i LCA, LCC og bæredygtighedscertificering, sine kollegaer i at anvende LCA aktivt fra de helt tidligere designfaser.

Det første Grow-kursus i LCA løb af stablen torsdag. Her deltog medarbejdere fra C.F. Møllers afdelinger i Aalborg og Aarhus. I næste uge bliver Grow-kurset i LCA også afhold på C.F. Møllers afdeling i København.

En af Grow-underviserne i C.F. Møller er Geir Gíslason, der, udover at være bygningskonstruktør og DGNB-auditor, er specialist i LCA-beregning:

”LCA er et afgørende værktøj for at anvende byggeriets ressourcer optimalt, så vi skåner miljøet så meget som muligt. Ved at anvende LCA aktivt fra de helt tidlige designfaser, og ved at ajourføre dem igennem alle processer, skaber vi opmærksomhed omkring, hvilken indflydelse vores valg af materialer har på miljøet. Med sådan et kursus får alle medarbejdere i C.F. Møller Architects en viden om, hvordan vi aktivt er med til at minimere bygningers miljøaftryk igennem hele deres livscyklus fra opførsel, til drift og vedligehold,” fortæller Geir Gíslason, bygningskonstruktør, DGNB-auditor og LCA-specialist i C.F. Møller Architects.

Sideløbende med en struktureret intern vidensdeling og undervisning i LCA, har C.F. Møller Architects været med til at afprøve den Frivillige Bæredygtighedsklasse gennem en række studier forud for, at dele af certificeringsordningen bliver integreret i bygningsreglementet. Studierne består blandt andet af livscyklusvurderinger (LCA) og totaløkonomiske levetidsomkostninger (LCC) for de fleste bygningsdele. Formålet er at kortlægge, beskrive og udvælge relevante tiltag med det største potentiale for at reducere byggeriers klimabelastning og sammenholde det med et økonomiske perspektiv.

Om Grow i C.F. Møller Architects

Grow er C.F. Møller Architects platform for personlig og faglig udvikling, der skaber værdi for den enkelte og for fællesskabet i visionen: to improve life for people and planet.

For nu, er hovedstenen i Grow-konceptet et efteruddannelsesprogram, som er eksklusivt for medarbejdere i C.F. Møller Architects. De fleste af underviserne er medarbejdere, der har særlige kompetencer og viden inden for blandt andet bæredygtighed, træ, projektledelse og projekteringsværktøjer. Og det er ofte medarbejdere, der også underviser eksternt.

Læs mere om C.F. Møller Architects’ projekter, ekspertise og find ledige stillinger her.

C.F. Møller Architects
Europaplads 2, 11.
8000 Aarhus C
Århus Kommune
Danmark
CVR nummer: DK29244391
P nummer: 1003086960

Kontaktperson

JLK
Joanna Lykke Kaalby
Communications Officer
+45 61936824 jlk@cfmoller.com

Send til en kollega

0.063