23948sdkhjf
Del siden
Annonce

De første 16 år med Enghave brygge (Del 2 af 3)

JUUL FROST arkitekter er hovedrådgiver på Enghave Brygge Syd – et område de har arbejdet i for By og Havn gennem 16 år. Læs anden del af interviewet med to af nøglepersonerne.

JUUL FROST Arkitekter har arbejdet med Enghave Brygge siden 2007. Aktuelt har tegnestuen været ansvarlige for lokalplantillægget i forbindelse med den nye metrolinje- og plads, herunder konsekvenser for bebyggelsesplanen, trafik og designet af en den ny metroplads. I midten af januar blev hovedentreprenøren Munck Havne og Anlæg offentliggjort for anlægsprojektet, og hele Enghave Brygge Syd projektet bliver sammen med den nye metrostation indviet i løbet af 2024.

Vi har talt med Line Stybe Vestergaard, Landskabsarkitekt MAA MDL og partner samt projekteringsleder og designansvarlig for Enghave Brygge Syd, og Ulla Francati, landskabsarkitekt cand.hort.arch MDL og senior-landskabsarkitekt. Dette er anden af tre dele af interviewet, du kan læse i dets helhed her →  

BIM effektiviserer processen

Når alle tegninger etableres ud fra de samme BIM-objekter, betyder det også, at rådgiverne kun tegner eller modellerer én gang og så genbruger BIM-objekterne til at opbygge forskellige tegningstyper. Enghave Brygge Syds særlige karakter danner grundlag for materialevalg og beplantning, der tager afsæt i industrihavnens rå natur med hårdføre, høje græsser, stenplanter og knust beton og grus i bede.

 “Vi kan nemt lave mange forskellige plantyper, som f.eks. belægningsplaner, beplantningsplaner og situationsplaner samt diverse diagrammer. Det er en væsentlig tidsbesparelse, at alt kun skal tegnes ét sted og én gang. Tidligere har vi tegnet mange ting dobbelt i AutoCAD,” fortæller Line Stybe Vestergaard.

LÆS OGSÅ Gratis webinar: Sådan laver du LCA-beregninger

Koordinering af projektets nulpunkter på tværs af projektteamet er en typisk akilleshæl i mange landskabsprojekter. Det har JUUL FROST Arkitekter en løsning på. “Vi har tidligt i projektforløbet koordineret nulpunkter med landmåler og medrådgivere, så alting bare passer sammen fra starten. Det gør det nemt at linke tegninger og modeller sammen på tværs af forskellige programmer og udsende tegninger i DWG-format,” forklarer Ulla Francati, mens Line Stybe Vestergaard supplerer, “Projektet har været præget af utrolig mange udvekslinger. Langt det meste udveksles over Dalux Box , men vi deler også dokumenter over Microsoft Teams, hvor vi kan skrive sammen på samme tid i f.eks. beskrivelser. – Det forenkler processen og sikrer sammenhæng.”

 Ressourcer brugt på at strukturere BIM-projektet er godt givet ud

Der er mange andre dele af BIM-projektet, hvor tegnestuen har lagt ekstra kræfter i at opbygge en systematik, som efterfølgende effektiviserer arbejdet. Det handler bl.a. om at sikre, at alle tegninger fremstår grafisk og let aflæselige. For eksempel anlægges metropladsen i betonfliser i store formater, så en samlet flade, skaber sammenhæng på tværs af hele pladsen, og gradueringerne i belægning fremhæver tre tyngdepunkter på pladsen, der hhv. markerer mødet med vandet, forbindelsen til Frederiks Brygge og åbningen til Kraftværksparken. På 2D-tegningerne omdannes flisebelægningerne til Hatches, så tegningerne vises hurtigt på skærmen, selv på store områder. Takket være den stramme projektstruktur er mængdeudtræk fuldautomatiserede, hvilket tager noget tid at sætte op, men når al optælling af arealer og styklister hele tiden opdateres automatisk, er tidsbesparelsen markant.

LAND4 er en gave for projektet

Det er ingen hemmelighed, at BIM-programmerne oprindeligt er tiltænkt bygninger fremfor landskab. Men der er heldigvis hjælp at hente for landskabsarkitekter, der vil udnytte fordelene ved at arbejde BIM-baseret. JUUL FROST arkitekter benytter LAND4, der er et plugin til Archicad og tilføjer en række avancerede landskabsfunktioner som bl.a. muligheden for detail-kotering.

Landskabsarkitekterne var de sidste på tegnestuen som skiftede AutoCAD ud med Archicad. “Det er 7-8 år siden landskabsafdelingen startede med Archicad, så som landskabsarkitekter var vi både frontløbere for BIM med både Archicad og LAND4. Det er en kæmpe fordel at lave helhedsplaner, skitser og konkurrencer i Archicad, selv om vi måske starter en ny fil ved overgang fra skitse til projektering, da det ofte er ret rodet i de tidlige faser,” fortæller Ulla Francati og tilføjer, “Med overgangen til BIM er vi dog blevet mere systematiske og strukturerede. Vi bruger hele tiden LAND4  – nu også til at modellere overflader i 3D.”

Illustrationer: JUUL FROST Arkitekter. /  Foto: GRAPHISOFT Center Danmark  

GRAPHISOFT Center Danmark
Rentemestervej 62
2400 København NV
Københavns Kommune
Danmark
CVR nummer: DK40824057
P nummer: 1025084957

Kontaktperson

Thomas Graabæk
Arkitekt - Indehaver
+45 26285306 tg@formfaktor.dk

Send til en kollega

0.064