23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Brikettering af Metalspån

Når maskinerne på et værksted bearbejder metal opstår der ofte store mængder spån af jern, aluminium etc. Skrot materialet er ofte besværligt at håndtere og genvinde hvis firmaet ikke har et rationelt system for dette.

På messer ser man ofte pæne prydelige briketter af forskellige slags og dimensioner der har omformet metalspånen til styk form. Her kommer nedenfor lidt om hvordan dette går til, hvad er finesserne og hvad er fordelen mht. til håndteringsarbejdet.

Firmaet H.H. Maskiner A/S sælger til formålet maskiner fra firmaet RUF GmbH der udviklede og startede produktionen af disse maskiner efter et nyt revolutionerende princip i 1990.
H.H. Maskiner A/S har gennem adskillelige år arbejdet med brikettering af diverse træ affaldsprodukter blandt andet via maskinerne fra RUF GmbH og har med metal presserne fra RUF også mulighed for at bringe en mangeårig erfaring til metal industrien.

Hvis man skal beskrive brikettering med en enkelt sætning så tænkt på et stort tryk på lidt plads. Det pressetryk man arbejder med er fra 1200 op til 5000 kg/cm2.
Det er næsten lettere at liste de materialetyper der ikke kan briketteres op end de der kan.
I årernes løb har vi prøve briketteret næsten alt og lært hvilket tryk der er nødvendigt for de forskellige typer materialer. For eksempel er behovet ved pres af metal fra 2500 kg/cm2 op til 4000 kg/cm2 og aluminium ca. 1500 kg/cm2. Nu er det ikke altid så let, i et samlingsbegreb som for eksempel messing eller stål har man nok 100 eller flere tusinde legeringer med forskellige egenskaber. Materialer med høj elasticitet er enkle at brikettere hvilket også betyder at hårdere og mere kollapsende materialer er lidt sværere at brikettere.

Materialet der skal briketteres skal helst være fri for større stykker, dette for at passere fra tragten til før komprimeringen. Både korte og lange spån kan briketteres hvis andelen af langspån er meget høj kan det være nødvendigt med en speciel bestykning der er designet til formålet.

Nogle stiller måske sig selv spørgsmålet hvorfor man skal besvære sig med, at brikettere metaller og slipeslam. Hvorfor ikke bare fortsætte som normalt med, at putte skrot og spån i en container og kontakte genvindingsselskabet når denne er fyldt.
Svaret har mange facetter, det fantastiske og svært forståelige er at samtlige led fra bearbejdning til slutstation har store fortjenester ved brikettering.
Hvis man sætter det op har man følgende åbenbare fordele i de forskellige led:
- Genvinding af værdifuld skære væske - med spån og slipeslam følger ofte store mængder skære væske, volumen på skære væske kan være på enkelte volumen procenter op til 50-60%. Denne væske kan returneres til produktionen igen = udeblevne omkostninger til nyindkøb emulsion eller olie.
- Mindsket behov for indkøb af dyrt tilsatsskrot. Mange firmaer kan ikke selv anvende sin spån af ulige størrelser, med brikettering er dette muligt.
- Bedre pris ved videresalg af spån i form af briketter – når omkostningerne mindskes og fortjenesten øges er trenden den at hvert efterkomne led
- giver flere penge.
- Volumen reduktion af spån op til 20:1 med mindre behov for plads til lagring af spån – pludseligt behøves der ikke en opstillingsplads til container - et problem mindre.
- Forbedring af spånhåndtering med mindre transporter. – giver mere automatik – mindre omkostninger.
- Øget metaludbytte samt mindsket energibehov ved smeltning. Med bare nogle enkelte procent bedre metaludbytte har man store fortjenester at hente ved omsmeltning af stort set alle metaller. Med mindre væske i materialet og mindre afbrænding af metaller behøves der mindre energi ved omsmeltning. Ved en normal smeltning kan dette betyde flere tusinde kW/t.
- Venlighed mod vores jord, løser mange miljøproblemer (energibesparende, mindsket kuldioxid udslip, transporter mm.) der i allerhøjeste grad er aktuelt.

Hvor store er maskinerne så? De største maskiner fylder 2600 x 3000 x 2350 i ydermål. herfra går målene nedad til de mindre indbygnings maskiner med målene 960 x 750 x 1450 som kan monteres direkte på den bearbejdende maskine.

Og hvad koster dette så? Herpå er der ikke et endeligt svar, der findes mange forskellige maskiner og bestykninger, fra små maskiner til 100 ton/år til højhastigheds maskiner for flere tusinde ton.
Afskrivningen er i høj grad beroende på mængden af materiale og hvor værdifuldt dette er. Med tilstrækkeligt materiale til at holde maskinen beskæftiget 30-40% af arbejdstiden burde maksimal afskrivnings tid havne under 5 år.

Held og lykke med jeres restaffald i fremtiden.

H.H. Maskiner A/S
www.hhmaskiner.dk
hh@hhmaskiner.dk
tlf.: 76400200

HH Maskiner
Lanciavej 12b
7100 Vejle
Vejle Kommune
Danmark
CVR nummer: DK32885438
P nummer: 1009215243

Send til en kollega

0.094