23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Store og ødelæggende tagbrande kan undgås

Tagbrande i etagebyggeri får ofte meget store menneskelige og økonomiske konsekvenser. Går der først ild i taget, spreder ilden sig nemlig med lynets hast – og kan tilmed ødelægge hele bygningen.

- Den største risiko for en stor og ødelæggende brand i en etageejendom findes ofte i tagrummet. Mange store brande skyldes, at en lille brand har spredt sig til hele bygningen gennem taget. For får ilden først fat i taget, spreder den sig hurtigt og voldsomt via undertag og hulrum, siger brandteknisk rådgiver Anders B. Vestergaard fra DBI (Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut).

Tagkonstruktionen og de øverste etager får i sagens natur voldsomme, direkte skader ved en tagbrand. Men det går også ud over de underliggende etager. Det beskidte og ildelugtende slukningsvand fra brandvæsnets indsats løber nemlig ned gennem bygningen og ødelægger bygningsdele og indbo.

Samtidig har brande i etageejendomme ofte en social slagside. Ifølge Danmarks Statistik bor der lejere i ca. 85% af Danmarks godt 1 million lejligheder. Og ifølge Forsikring og Pension har 17% af disse lejere ikke en indboforsikring.

Øg brandsikkerheden, når taget skal renoveres
Ved renovering ændres tagkonstruktionerne ofte væsentligt. Et nutidigt tag skal være vandtæt, velisoleret og ventileret, og det kræver helt andre konstruktioner end for 100-200 år siden, hvor mange etageejendomme blev opført.

- Det er hverken dyrt eller svært at opnå en forsvarlig brandsikkerhed ved renovering af et tag. Men det kræver omtanke at få nutidens brandkrav og tekniske anvisninger til at spille sammen med de gamle bygningskonstruktioner. Der skal fokus på både bygningens tagfod, på brandmæssig opdeling af brandrummene og på de rette materialer til undertag. Desværre ser vi dog regelmæssigt, at selv nyrenoverede tage stadig har for dårlig brandsikkerhed, siger Anders B. Vestergaard.

Ny hjemmeside med gratis viden om brandsikre tage
DBI kommer derfor nu Danmarks mange boligselskaber og ejerforeninger til hjælp med gratis viden om tagløsninger, der fungerer både byggeteknisk og sikkerhedsmæssigt. Det sker i form af den nye hjemmeside www.brandsikretage.dk, som bl.a. har fem gennemarbejdede eksempler på gode tagløsninger, hvor moderne brandsikring er indarbejdet i gamle tagkonstruktioner.

Et kik på hjemmesiden er ikke mindst vigtigt forud for de mange tagrenoveringer, der i disse år finder sted for at nedsætte varmeregningen. De fem løsninger, der tilsammen anviser brandsikre tagkonstruktioner i næsten alle bygninger, er beskrevet så detaljeret, at håndværkere umiddelbart kan bruge dem. Både håndværkere og beboere kan imidlertid tage initiativ til brandsikringen.

Hjemmesiden er udviklet i projektet ’Brandsikkerhed i eksisterende boligbyggeri’, som er støttet af Grundejernes Investeringsfond, Forsikring & Pension og Dansk Byggeri.

Kontaktinfo:
Anders B. Vestergaard
Brandteknisk rådgiver og leder på projektet ’Brandsikkerhed i eksisterende boligbyggeri’.
Tlf.: 61 22 06 63
E-mail:


DBI - Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut
Jernholmen 12
2650 Hvidovre
Hvidovre Kommune
Danmark
CVR nummer: DK65196816
P nummer: 1003159124

Kontaktperson

Send til en kollega

0.047