23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Et lille kuriosum om lys og natarbejde

CRECEAs læge Jens Brandt, som har speciale i arbejdsmedicin, har netop deltaget i en international workshop ”Light, Health and Shift work”, hvor han sammen med en række forskere har været med til at udvikle den eksisterende viden på området.

 Jens Brandt fortæller her et lille kuriosum:

”Vores viden udvides hele tiden, og vi må følge med for at kunne bruge den nyeste viden i sundere planlægning af belysning i forhold til at arbejde om natten, når kroppen helst vil sove.

Det bliver mere og mere klart, hvor meget belysningen betyder for vores døgnrytme, trivsel og velvære.
Det er nemlig ikke kun vores søvn, der styres af lyset. Næsten alle celler i vores krop har en genetisk døgnrytme, og vores mikroorganismer i tarmen har også fælles døgnrytme med os, hvilket gør det endnu mere klart, hvorfor vores mave sover om natten. Hvordan skal en lille colibakterie i tarmen opdage, at vi er vågne om natten, når vi fx er på natarbejde? Den får jo ikke noget lys, der kan omstille dens døgnrytme.

Er det et Kuriosum? Ja, men der er meget med vores døgnrytme og lyset, vi endnu ikke forstår”.

Hvis du er interesseret i god planlægning af nat- og skifteholdsarbejde, så kontakt Jens Brandt, som kan rådgive om, hvordan man laver den bedst mulige planlægning til glæde for medarbejdernes trivsel.

CRECEA A/S
Kongsvang Allé 25
8000 Aarhus C
Århus Kommune
Danmark
CVR nummer: DK62357711
P nummer: 1002151684

Send til en kollega

0.063