23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Bæredygtig børnehave med legende facade

Aalborg Kommune har netop slået dørene op for en ny børnehave, der sætter helt nye standarder inden for bæredygtigt byggeri.

Det er ikke alle børnehaver, der kan prale af at være Danmarks mest bæredygtige. Men det kan en ny børnehave, der netop er ved at blive opført i det tidligere Tivoli Karolinelund centralt i Aalborg.

Børnehaven har fået navnet Bakkelandet og er den første børnehave i Aalborg Kommune, som skal DGNB-certificeres. Byggeriet er præcertificeret til DGNB-Platin, der er det højeste niveau i certificeringsstandarden for bæredygtige byggerier.

- Det hele skal gå op i en højere enhed, når man skal overholde de normer, der stilles til et DGNB-byggeri. I alt er der 49 kriterier, som vi skal leve op til og få til at spille sammen. Ordningen kan derfor godt sammenlignes med en skattejagt for voksne, hvor DGNB’s kriteriesæt bliver en rettesnor for de muligheder, vi har, for at komme i mål med byggeriet, siger Henrik Staun, salgsdirektør og projektchef hos Lund & Staun, som har stået for totalentreprisen på byggeprojektet.

I opførelsen af børnehaven har det været afgørende at få bæredygtighed, leg og læring til at gå op i en højere enhed, så de nye brugere kan få glæde af de bæredygtige løsninger i hverdagen.

-  Vi har undervejs i planlægningen haft fokus på at bringe bæredygtighed ned i børnehøjde. Som et eksempel har vi gjort plads til, at børnene kan hænge deres overtøj til tørre under halvtaget på en regnfuld efterårsdag, så vi undgår at forringe indeklimaet. Derudover er vi lige nu i gang med at lave et andet sjovt forsøg med en visuel elmåler i teknikrummet, hvor børnene kan følge de forskellige apparaters strømforbrug i huset, forklarer Henrik Staun.

Særlig dobbeltfacade    
Børnehavens facade er konstrueret som en dobbeltkonstruktion med grønne facadeplader i fibercement og listebeklædning af træ. Det er der ifølge arkitektfirmaet Bjerg Arkitekter en særlig grund til:

- Vores mål har været at tegne en facade, der først og fremmest falder naturligt ind i omgivelserne. Dernæst har vi tænkt byggeriet ind i livet i en børnehave, og derfor har vi valgt at gøre facaden dynamisk med forskellige udtryk afhængigt af, hvilken vinkel man ser huset fra, siger Mark Krebs, arkitekt og partner i Bjerg Arkitekter.

Han fortæller uddybende, at facadens træ er bæredygtigt, og at farven til facadepladerne også er særlig udvalgt i den grønne farve for at bringe naturen i fokus. Facadepladerne er leveret af tag- og facadeproducenten Cembrit A/S, som generelt mærker en stigende efterspørgsel på materialer til netop bæredygtigt byggeri.

- Som producent kan vi mærke, at bæredygtighed fylder mere og mere i hele værdikæden i det moderne byggeri. Derfor har vi afsat mange ressourcer til teknisk rådgivning om netop bæredygtigt byggeri og valg af de rigtige materialer, så en ny og moderne børnehave som denne i Karolinelund kan blive DGNB-certificeret efter højeste standard, forklarer Mogens Fisker, Adm. direktør i Cembrit A/S.

Holdbar og slidstærk konstruktion
Som en del af DGNB-certificeringen er der stillet høje krav til materialernes holdbarhed og kvalitet for at beskytte konstruktionen selv under de mest voldsomme vejrforhold:

- Blandt andet fordi byggeriet har stået på hen over vinteren, har vi valgt at beskytte bygningen med Cembrits vindspærreplader – Windstopper Extreme. Løsningen er enorm effektiv for vores arbejde, da Windstopper Extreme kan stå uafdækket i op til 12 måneder, og derfor kan vi holde byggeprocessen i gang, selvom der skulle opstå pludselig sne, frost, regn eller blæst, forklarer Henrik Staun.

Det er ikke kun under arbejdet, at Cembrit Windstopper Extreme er med til at beskytte byggeriet, men også når den færdige børnehave står klar til at blive taget i brug:

- Med til Windstoppers særlige egenskaber hører, at den kan forhindre og reducere risikoen for fugtproblemer i vægkonstruktionen. Den lange holdbarhed må derfor også siges at gå godt i spænd med den bæredygtige vision for børnehaven, slutter Mogens Fisker.

Børnehaven Bakkelandets facade er nu monteret, og børnehaven forventes at kunne åbne efter sommeren 2017. Bygningen får et areal på 867 kvadratmeter og er normeret til 90 børnehavebørn.

Fakta om byggeriet

  • Bæredygtig børnehave i Aalborgs Karolinelund
  • Bygherre: Aalborg Kommune
  • Totalentreprise: Lund & Staun
  • Arkitekt: Bjerg Arkitekter
  • Ingeniørrådgiver og DGNB-auditor: MOE
  • Landskabstegnestue: BY+LAND (udearealer og legeplads)
  • Konsulentfirma: Rum til Børn (arkitektur og pædagogik)
Swisspearl Danmark A/S
Gasværksvej 24, 1. sal
9000 Aalborg
9000 Aalborg
Aalborg Kommune
Danmark
CVR nummer: DK58711713

Kontaktperson

Anette Brunsgaard Tymm
Marketingchef
+45 99372222 anette.tymm@swisspearl.net

Send til en kollega

0.062