Byggematerialer skal forhindre rottepassage
Rotter er et stigende problem i Danmark, og det kan mærkes hos byggematerialeproducenterne.
Hos tag- og facadeproducenten Cembrit har man netop valgt at optimere Cembrits ventilationshætter til taget for at forebygge problemet.
Danmark oplever i disse år en massiv rotteinvasion. Ifølge Miljøstyrelsen modtog landets 98 kommuner tilsammen mere end 190.000 rotteanmeldelser i 2017, og der må derfor tænkes i nye baner for at undgå ubudne gæster i hjemmet. Det gælder også i udviklingen af nye eller eksisterende byggematerialer, hvor Cembrit blandt andet har modtaget forespørgsel på rottesikrede ventilationshætter:
- Vi blev kontaktet af en boligforening, der efterspurgte den mest optimale løsning til at forebygge rotter i ventilationshætten og dermed forhindre, at rotter kommer ind i huset via denne vej. I samarbejde med vores tekniske afdeling besluttede vi derfor at udvikle et nyt trådnet, der gør det sværere for rotterne at passere på grund af materialets optimerede styrke, siger teknisk rådgiver og bygningskonstruktør hos Cembrit A/S, Tina Davidsen Mølgaard.
Hun pointerer desuden, at det er væsentligt at se på huset som en samlet helhed, da rotter ikke kun finder vej gennem kælderen, men via alle mulige passager i konstruktionen.
- Rotter er opfindsomme, og derfor kan de sagtens finde vej gennem boligens udluftningskanaler. Det nye trådnet skal derfor give rotterne kamp til stregen, men kan selvfølgelig ikke stå alene om at opnå et rottefrit hjem.
Rottesikringen er monteret i Cembrit Hætte til aftræksrør og Cembrit Hætte til faldstamme til alle Cembrits tagprodukter.
Ny bekendtgørelse mod rotter
Det er ikke kun Cembrit, som tager del i bekæmpelsen af rotter i de danske hjem. I januar måned indførte Miljøstyrelsen en ny bekendtgørelse, der har til formål at gøre bekæmpelsen af rotter mere effektiv.
- Vi udvikler løbende nye produkter i samarbejde med vores kunder, så vi kan optimere sortimentet i forhold til de behov, der eksisterer i markedet. Det er ventilationshætterne et godt eksempel på, og det glæder også, når vores produkter - som i tilfældet her - kan indgå i større indsatsområder med kun ganske få justeringer, slutter Tina Davidsen Mølgaard.