23948sdkhjf
Del siden
Annonce

630 tons mursten fra over 100 år gamle bygninger får nyt liv

Bygningerne på grunden for det gamle Frederikssund jernstøberi- og maskinfabrik er revet ned for at give plads til en ny bydel. Mursten, tømmer, møbler og meget andet genbruges og genanvendes dog i stor stil.

Nu er de væk. De gamle bygninger på FIOMA-grunden - det gamle Frederikssund jernstøberi- og maskinfabrik.

Søndergaard A/S har stået for at fjerne bygningerne i Frederikssund midtby.

Et ”lokalt” projekt, da Frederikssund er byen, hvor Søndergaard A/S selv har hovedkontor. <3

Bygningerne er opført i perioden fra ca. 1860 til 1910. Både den karakteristiske rødstensbygning såvel som de tilstødende gamle industribygninger er blevet fjernet.

Gammelt jernstøberi ”donerer” ton mursten til genbrug
I projektet har Søndergaard A/S haft stort fokus på direkte genbrug af de materialer, der kunne bruges i sin oprindelige form i nye konstellationer.

  • Søndergaard har kørt 630 ton mursten til vores samarbejdspartner Gamle Mursten, der renser mursten og videresælger dem til nyt byggeri.
  • Vi har kørt ”cirkulært økonomisk” tømmer til RGS, der renser og gensælger træet.
  • Lokale entreprenører (3BYG) har fået byggematerialer til at opføre skure med.
  • Møbler og andre dele er blevet videregivet via auktioner på Klarvik
  • Resten af materialerne er genanvendt på traditionel vis, hvilket vil sige, at de er omdannet til nye produkter, der kan indgå i nyt byggeri.

Mursten genbruges direkte i nyt håndværkerkollegie
Bygningerne lever fysisk videre i de donerede materialer. Søndergaard har kørt 630 ton mursten til Gamle Mursten, der renser murstenene, så de kan anvendes i nyt byggeri.

Mursten fra FIOMA-grunden er særligt egnet til genbrug. Da bygningerne er opført før 1960, er de bygget i en tid, hvor man primært anvendte kalkmørtel til byggeri, og dette er meget lettere at rense af. Siden 1960 har man primært brugt cementmørtel, og denne type mørtel er desværre så stærk, at det er umuligt at afrense murstenene, uden at de går i stykker”, fortæller Claus fra Gamle Mursten.

Hos Gamle Mursten anvender de en speciel afrensningsmetode, som er baseret på en patenteret vibrationsteknologi. Set med Søndergaards briller er det vigtigste i genbrugen af materialer, at ressourcerne videregives, så de kan bruges igen og igen. Danmark (og jordkloden) har ikke ubegrænsede naturlige ressourcer, og vi må derfor spare på dem. Mursten, der genbruges, sparer på udvinding af ny ler.

Det grønne aftryk kan også beregnes i tilnærmelsesvise CO2-tal. At genbruge mursten skaber en besparelse på ca. 0,5 kg. CO2 pr. mursten ift. at producere nye mursten. Det er abstrakt – men det betyder, at de 630 ton mursten har sparet omkring 154 ton CO2. Det svarer til et passagerfly fragtes tur / retur fra København til New York 55 gange.

Murstenene fra FIOMA-grunden anvendes til den igangværende opførsel af et nyt håndværkerkollegie i Horsens. Kollegiet skal huse 84 håndværkslærlinge og vil byde på helt særlige værkstedsfaciliteter og fællesarealer. Det er BRFfonden, Fonden for Håndværkskollegier, der er bygherre på projektet. Opførelsen af byggeriet i Horsens begyndte i august 2021 og forventes afsluttet i 2023.

Selvom det altid er nostalgisk at sige farvel til historiske bygninger, er vi stolte af projektet og håndteringen af materialer.

Hos Søndergaard A/S glæder vi os over, at bygningerne på FIOMA-grunden i Frederikssund har kunnet ”donere” så mange materialer videre. Vi ser også frem til – på tæt hold – at følge det nye byggeri på FIOMA-grunden, der opføres i samme stilart som de gamle støberi- og fabriksbygninger.

Ny "bydel" midt i Frederikssund overtager pladsen på FIOMA
Forud for nedrivningen har der været debat politisk omkring, hvorvidt bygningerne var bevaringsværdige eller ej. En bygningsgennemgang af samtlige bygninger slog dog fast, at ejendommene var i meget dårlig stand. Tag, vinduer og inddækninger var nedslidte, og flere bygninger var ramt af fugtskader.

Beslutningen blev derfor at fjerne bygningerne til fordel for nyt byggeri, der vil ligge centralt i midtbyen, tæt på tog og med udsigt til fjorden.

Det er det aarhusianske ejendomsudviklingsselskab Raundahl og Moesby, der kommer til at opføre en lille ”ny” bydel i Frederikssund – lige her – på FIOMA-grunden.

Her skal bygges 14.000 m2 boligbyggeri, som kommer til at bestå af 143 boliger.

Boligerne opføres som 2-3 værelseslejligheder med altan eller terrasse. Der opføres 9 bygninger i 2-6 etager, hvor hver bygning får sig eget facadeudtryk. De nye bygninger opføres i samme stilart, som de gamle bygninger fra jernstøberi og maskinfabrikken.

Søndergaard A/S
Smedetoften 16
3600 Frederikssund
Frederikssund Kommune
Danmark
CVR nummer: DK34203717
P nummer: 1017381659

Kontaktperson

CIH
Camilla Illum Hansen
cih@soendergaard.dk

Send til en kollega

0.047