23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Menard Vacuum / Menard Vakuum konsolidering med membran

Menard Vacuum™ consolidation, forkortet MVC®, blev udviklet af Menard i 1988, og anvender den atmosfæriske tryk til af fremskynde sætninger i jorden. Menard Vacuum™ opnår en tillægsspænding svarende 60 – 80 % af det atmosfærisk tryk, uden behov for anvendelsen af opfyldningsmateriale. Konsolideringsforløbet er væsentlig forkortet, sammenlignet med traditionelle konsolidering.

Ved traditionel konsolidering påføres den bløde jord en tillægsspænding, f.eks. i form af en sandopfyldning. Opfyldningen giver højere totalspænding i jorden, men det er i første omgang kun det hydrostatiske poretryk der stiger, det effektive tryk stiger ikke. Over tid udlignes poretrykket, når vandet bortdrænes til sine omgivelser eller via f.eks. vertikaldræn, derved stiger den effektive spænding i takt med at vandet bortledes og poretrykket falder. 

Med Menard Vacuum™ reduceres poretrykket ved at danne et vakuum, der induceres via et pumpesystem. Vandet bliver ved hjalp af det atmosfæriske tryk presset ud i vertikaldrænene og bortledt. På denne måde forøges den effektive spænding i jorden, uden på noget tidspunkt at forøge totalspændingen. MVC© sænker ikke grundvandsspejlet, da det kun er det vand der bliver presset ud af jorden (pga. af vakuummet) som trækkes ud af systemet. 

Teknikken anvender en luft og vandtæt membran, som den bløde jord pakkes ind i. Forinden installationen af membranen, er der udført et netværk af vertikaldræn til den ønsket dybde, hvor til konsolidering ønskes. Disse vertikaldræn er forbundet med horisontaledræn i toppen via et drænlag. Horisontaledræn er forbundet til en vakuumpumpe, der sørger for at trække overskudsvandet ud af system, samtidig med at vakuummet opretholdes. 

En traditionel konsolidering med en tillægsspænding, kræver en opbygning af fyldmateriale over en periode. Hvis denne opbygning sker for hurtigt, kan det indebære stabilitetsproblemer, med risiko for skråningsbrud. Menard Vacuum™ har ikke samme på problem, da trykket i jorden er isotropisk, hvilket vil sige at jorden bliver udsat for den sammen spænding fra alle retninger, så jorden bliver hård og stabil, ligesom en vakuumpakket kaffepose. Dermed ingen risiko for stabilitetsbrud i jorden. 
Ligeledes mindskes konsolideringseffekten i dybden, ved en traditionel forbelastning på grund af trykspredningen, hvorfor en effekt i dybden vil kræve en større opfyldning (med de risici det kan medføre). Dette er ikke tilfældet med Menard Vacuum™, da vakuummet spreder sig ned i vertikaldrænene og danner et negativ poretryk i dybden, begrænses konsolideringsdybden kun af den pågældende dybde vertikaldrænenes sættes i. 

Med Menard Vacuum™, kan der opnås en forbelastning af jorden som svare til 60 – 80 % af det atmosfæriske tryk (1bar = 101 kPa), hvilket ca. svare til ca. 3-4 meter sandfyld. Effekten er afhængig af systemets samlede effektivitet, men der er set tilfælde hvor effektiviteten ligger på optil 90%. Der går ca. 2 dage fra vakuumpumpen tændes til system opnår sin fulde effektivitet.

Da teknikken sikrer stabilitet af jorden, kan der i konsolideringsperioden arbejdes på og omkring membranen i konsolideringsfasen. Teknikken kan kombineres med en tillægsbelastning, i form af sand fyld, hvis der ønskes en meget stor forbelastning. 

Vakuumkonsolidering anvendes i samme jordtyper, hvor der traditionelt vil kunne udføres en konsolideringsforløb og varer typisk omkring ca. 3 – 4 måneder, hvilket er en væsentlig tidsbesparelse i forhold til traditionel konsolidering. Yderligere giver teknikken en markant besparelse i CO2 aftrykket, i det der anvendes en membran i stedet for store mængder af tilkørt sandfyld.

Menard GmbH
Hittfelder Kirchweg 2
21220 Seevetal
Tyskland
CVR nummer: DE224197128

Kontaktperson

BN
Bjarke Nielsen
Geotechnical Engineer
+45 42327162 bnielsen@menard.gmbh

Send til en kollega

0.047