23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Grundig sortering af byggeaffald betalte sig i Nordhavn

Fra en astronomisk regning på at håndtere affald til genbrug af byggematerialer.

By & Havn var lydhøre, da EKJ’s miljørådgiver Jens Strandby Jakobsen foreslog, at der blev taget lidt ekstra miljøprøver, da bl.a. en gammel olietank skulle rives ned i forbindelse med udviklingen af Århusgadekvarteret i Nordhavn.

”Til at starte med lignede det, at hele bygningen var farligt affald, og det er ekstremt dyrt at komme af med. Men den grundige sortering viste, at vi faktisk kunne genanvende flere materialer, end vi regnede med,” siger Jens.

Således endte en masse gammel beton med at blive knust og brugt til opfyld af kajen.

”Det havde været nemmere og hurtigere bare at bruge jomfrueligt materiale fra grusgraven, men den valgte løsning var bedre for miljøet, fordi man dels skal brænde mindre affald af, dels kan spare på nye ressourcer,” siger Jens.

Byggematerialerne, der endte i kategorien farligt affald, blev skippet til Holland, hvor Jens havde fundet en virksomhed, der kunne omdanne affaldet til fjernvarme.

”Vores mål er altid at skubbe materialerne så højt op i ressourcehierarkiet som muligt. Vi kunne drive det endnu længere, hvis der fandtes en offentlig database med en oversigt over, hvilke byggeprojekter der var på vej i nærområderne. Så kunne vi for alvor begynde at tænke materialerne ind i et større cirkulært system af genanvendelse, hvor vi samtidig minimerer transporten.”

Læs mere om transformationen her: Nordhavn (ekj.dk)

Fotos: By & Havn/Kontraframe, By & Havn samt EKJ.

Læs mere om at arbejde som rådgiver i EKJ 

EKJ Rådgivende Ingeniører AS
Blegdamsvej 58
2100 København Ø
Københavns Kommune
Danmark
CVR nummer: DK83175419
P nummer: 1002664775

Kontaktperson

SJ
Susanne Junge
Presse- og kommunikationsrådgiver
+45 21679960 suj@ekj.dk

Send til en kollega

0.048