23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Træbeklædninger tilfører bygninger en naturlig skønhed, som vi bør værdsætte

Træbyggerier skyder op over hele landet, og facadebeklædninger i træ er også blevet et populært valg. Men ofte kommer det som en overraskelse, at træfacader ændrer farve og udseende med tiden. Ifølge Fabia Baumann fra Teknologisk Institut, der er specialist i trækonstruktioner, bør vi planlægge med disse naturlige forandringer for øje og lære at værdsætte dem.

Træ er et biogent materiale, hvilket betyder, at det optager kulstof fra atmosfæren, mens det vokser. Når vi bygger med træ, skal vi imidlertid være særligt opmærksomme på de æstetiske egenskaber, der adskiller sig fra materialer som mursten, stål og glas, da træ vil ændre karakter over tid og på de tekniske kvaliteter, der er mere følsomme over for vind og vejr. 

Træets naturlige forandringer for øje

Det sker tit, at hensigterne, der er lagt bag brugen af træ til facadebeklædninger, ikke stemmer overens med den naturlige forandring, der sker i træet efter blot få år, hvor træets æstetiske kvaliteter ændrer sig.

- Det er vigtigt, at man er bevidst om, at træ er et naturligt materiale, der ændrer farve over tid. Det bør indtænkes som en positiv egenskab, hvor bygningen får en smuk sølvgrå patina, som kan give en levende og dynamisk æstetik frem for en ensartet overflade, fortæller hun til Bygge- & Anlægsavisen og fortsætter: 

- Når man vælger træ til facader, er det afgørende at forvente og planlægge for de naturlige ændringer, der sker med tiden.

Beskyt din træfacade

Selvom træ vil ændre sig over tid, så er der måder, hvorpå man kan holde træet pænt og sikre, at det holder i lang tid. Konstruktiv træbeskyttelse vil være med til at mindske vedligehold og forlænge træets levetid.

- Konstruktiv træbeskyttelse handler om at designe intelligent. Det betyder bl.a., at vi skal sikre tilstrækkelig afstand til jorden, implementere effektive drypnæser og skabe konstruktioner, der er ordentligt ventilerede. Ved at lede vand væk og forhindre fugtophobning, kan vi forlænge træfacadens levetid markant og bevare dens skønhed. Det er ikke bare godt håndværk – det er respekt for bygningens fremtid, og de naturlige ressourcer, der er brugt, fortæller Fabia Baumann til Bygge -& Anlægsavisen.

Ved ordentlig byggeskik og god planlægning, så kan man altså forlænge træets levetid og sikre, at det rent faktisk også er et bæredygtigt alternativ.

Vedligehold starter på tegnebrættet

Vil man gerne have træfacader, der holder i lang tid, så er det vigtigt, at man indtænker vedligehold allerede inden træfacaden, er sat op.

- Noget så simpelt som at indtænke vedligehold, når man designer træfacader, er afgørende for at man kan bevare træets naturlige skønhed i mange år. Dette kan inkludere at have let adgang til facadeelementer og at designe dem, så de nemt kan udskiftes eller repareres, især de dele, der er mest udsatte for fugt og vejr, fortæller Fabia Baumann til Bygge- & Anlægsavisen. 

Læs mere om arbejdet med træ og biomaterialer på Teknologisk Institut her.

Teknologisk Institut - Byggeri og Anlæg
Gregersensvej 4
2630 Taastrup
Høje-Taastrup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK56976116

Kontaktperson

MS
Maja Skovgaard
Faglig leder
+45 72202391 mskd@teknologisk.dk

Send til en kollega

0.048