23948sdkhjf

Fanget på kamera: Beskyttet dyreart lever midt i linjeføring for ny motorvej

Bevis for beskyttet dyreart ændrer intet for politiker - vedtagelse af motorvej ser ikke ud til at blive udfordret

Endnu et stort bygge- og anlægsprojekt kan blive tvunget i knæ af naturen. Denne gang gælder det planerne om den nye motorvejsforbindelse over Limfjorden, ofte kaldet Den 3. Limfjordsforbindelse, som står til at løbe via øen Egholm.

Et vildtkamera har fanget en odder i fuld figur samt lyden af unger i baggrunden, netop hvor motorvejen er tænkt etableret, skriver Nordjyske.

Odderen er forholdsvis sjælden i den danske natur. Omkring 1000 individer vurderes at leve her i landet, flest i Jylland, en smule på Fyn og færrest på Sjælland.

Og endnu vigtigere – i hvert fald for motorvejsplanerne – er oddere omfattet af EU's beskyttelsesdirektiv, hvor det klassificeres som Bilag 4-art. Dermed er der regler mod at ødelægge eksempelvis deres opholds- og ynglesteder.

EU's beskyttelsesdirektiv og bilag 4-arter

Bilag 4-arter:

EU har vurderet 39 danske dyrearter som særligt sårbare og truede. Det gælder blandt andet flagermus, odder, ulv, en række insektarter samt flere forskellige padder.

Arterne fremgår af EU’s Habitatdirektiv bilag 4 og kaldes derfor i daglig tale bilag 4-arter.

Arterne er omfattet af en streng beskyttelse. De må ikke slås ihjel, og der er forbud mod at forstyrre dem eller ødelægge deres yngle- og rasteområder.

Bilag 4-planter må ikke beskæres eller graves op.

Der kan dog dispenseres fra forbuddene, hvis der ikke er anden brugbar løsning, men fravigelsen må ikke forhindre at den pågældende bestands bevaringsstatus i området bliver bevaret.

Kilde: Miljøstyrelsen

Derfor er det ifølge naturvejleder Esben Buck vigtigt at få dokumenteret oddernes levesteder, så politikerne ikke skal træffe beslutninger på et forkert grundlag.

– Så sent som i 2021 blev der lavet en opdateret VVM-redegørelse, men der blev kun registreret et enkelt spor af odder. Derfor er det så vigtigt at få alt dokumenteret: Ekskrementer, spor efter oddere, foto- og videomateriale, siger Esben Buch til Nordjyske.

Ændrer intet

Det visuelle bevis for oddere og unger på Limfjordsøen får dog heller ikke denne gang det nordjyske folketingsmedlem Preben Bang Henriksen (V) til at ryste på hånden.

Ligesom ved tidligere debat om beskyttede dyrs betydningen for etableringen af Den 3. Limfjordsforbindelse og folketingspolitikerens holdning, lyder det:

– Overhovedet ingen. Jeg kan sige med det samme, at om det er knortegåsen, den spidssnudet frø, odderen eller strandtudsen, så kommer de ikke til at ligge i vejen for udviklingen i Nordjylland, siger Preben Bang Henriksen til TV2 Nord.

Slaget om Amager Fælled

Beskyttede dyrearter har haft stor betydning, især for det omstridte byggeri på Amager Fælled.

Sagen er indviklet og omfattende, men har den lille sorte og svovlgule padde kaldet stor vandsalamander, som er beskyttet af et EU-direktiv, i en nøglerolle.

Det juridiske slagsmål førte i december sidste år til, at byggeriet af Fælledby blev sat i bero af Københavns Byret, indtil en retssag er afgjort.

Udsigt til byggestart om to år

Vejdirektoratet er pt. ved at supplere den tidligere VVM redegørelse vedrørende 3. Limfjordsforbindelse. Her vil de nye fund af oddere blive taget med i den supplerende miljøkonsekvensvurdering, oplyser Vejdirektoratet til Nordjyske.

Når undersøgelserne - der blandt andet også indeholder en opdateret kortlægning af miljøskadelige stoffer i havbunden af Limfjorden - er færdige til sommer, så vil arbejdet med at udarbejde et forslag til en anlægslov, der vil blive fremsat og forventeligt også vedtaget i folketingsåret 2023/2024, gå i gang.

Går alt efter regeringens plan vil første spade komme i jorden i løbet af 2025.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109