23948sdkhjf

180 træsøjler plus det løse: Skole og samlingspunkt når ny milepæl

Skole-, idræts- og kulturcenteret Lysningen får monteret store trædragere på betonsøjler hen over idrætshallen, og det bare en lille del af de mange elementer i træ

Placeret mellem træer og boldbaner som et samlingssted i Viborg-bydelen Overlund skyder skolen Lysningen op, og med den en stor hal. Nu er seneste milepæl på det langstrakte projektet nået.

NCC har således afsluttet montagen af byggeriet af skolecenteret Lysningen, som har fået sit navn fra bygningens centrum, der er et stort åbent atrium – en lysning. 

Taget i idrætshallen udføres med trædragere med en højde på mere end to meter, en længde på femogtyve meter samt en vægt på omkring 9 ton. Hele taget er placeret på 19 store bjælker i hallen, som bæres af 38 betonsøjler. 

Skolen udmærker sig også på grund af sit eksteriør af træ. Det er dog ikke den første skole som NCC har bygget med eksteriør af træ med Bellahøj Skole som eksempel.

Lysningen er tegnet af Arkitema som er totalrådgiver for Viborg Kommune, og har OJ som underrådgiver.

180 træsøjler

Den tre etagers bygning består af cirka 180 træsøjler, betonelementvægge, stålbjælker og huldækelementer i beton som udgør en utraditionel konstruktion. Desuden omfatter entreprisen også jord- og kloakarbejde samt porebeton, stål, undergulv med videre. 

Bygningerne får også træbeklædning på facaderne samt grønne tage med mosbeplantning, hvor al beton og montagearbejde er udført med egne håndværkere Det meget træbaserede in- og eksteriør lægger op til en optimering af indeklimaet, og derudover lagres også en masse CO2.

Skolen bliver certificeret efter DGNB’s bæredygtighedsklasse i guld-niveau. Projektet forventes færdiggjort til tiden, og NCC overdrager løbende bygningen til øvrige entrepriser. 

NCC begyndte på råhusarbejdet i efteråret 2021, og skolen skal stå færdig primo 2024.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094