23948sdkhjf

Regeringen spår 8,4 procent lavere huspriser i år

Ligesom i en række andre prognoser forventer regeringen, at huspriserne i 2023 vil være markant lavere end sidste år.

I den økonomiske redegørelse, som regeringen har sendt ud sammen med sit forslag til en finanslov, spår den, at huspriserne vil være 8,4 procent lavere i år sammenlignet med sidste år.

Dermed er regeringen mere optimistisk end Nationalbanken.

I Nationalbankens prognose fra 15. marts spåede den, at huspriserne vil være 9,4 procent lavere i år.

- Det skal også ses i lyset af, at huspriserne er faldet betydeligt siden foråret 2022 og ventes at falde yderligere i løbet af 2023. I 2024 ventes huspriserne gradvist at begynde at stige, skriver regeringen om huspriserne.

De 8,4 procent i prisfald er dog et gennemsnit på tværs af boligmarkedet. Og ifølge Dansk Industris boligøkonom, Bo Sandberg, kan det komme til at føles meget forskelligt, alt efter hvilken bolig man sidder i.

- Dette gennemsnit dækker formentlig over et lidt mindre prisfald for enfamiliehuse og et lidt større prisfald for ejerlejligheder, særligt i Hovedstadsområdet, hvor de forudgående prisstigninger også har været størst, skriver han i en analyse.

- I øjeblikket er boligpriserne tilbage på 2020-niveau, og når året er omme, vil vi nok være tilbage nogenlunde på 2019-niveau. Men det er trods alt ikke ensbetydende med, at bunden går helt ud af boligmarkedet.

De lavere priser kommer til at gnave i boligejernes friværdi, forklarer Arbejdernes Landsbanks privatøkonom Brian Friis Helmer.

- Det svarer til, at husejerne har udsigt til, at deres friværdier i gennemsnit vil være 187.000 kroner lavere i 2023 sammenlignet med friværdierne i 2022, skriver han i en analyse.

Samtidig med at friværdien bliver mindre, bliver det fortsat dyrere at låne pengene til at købe en ny bolig.

- Boligrenterne er steget markant, og lyder i dag på fem procent på et fastforrentet lån mod to procent ved indgangen til 2022. Det giver sammen med skyhøj inflation modvind til boligmarkedet, skriver Brian Friis Helmer.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094