23948sdkhjf

Jönsson og 1:1 Landskab bygger grøn bolig til 238 biler

Endnu et parkeringshus ser dagens lys i Københavns Nordhavn, når byggeriet af et hus med plads til 238 biler startes op efter påske.

Jönsson A/S er totalentreprenør på parkeringshuset ved Nordhavn Plads. Husets grønne facader er udviklet af 1:1 Landskab, og tegnet som et "stativ" med plantekasser til bevoksning på facaden.

Selve parkeringshuset er planlagt til at stå færdigt i foråret 2024, hvorefter det kan tages i brug. Længere tid tager det dog med facaderne, og By & Havn har stillet krav til totalentreprenør om en effektiv beplantningsstrategi, så målet om en fuld begrønning af facaderne opnås efter seks – otte år.

Det bliver et miks af træer, buske, klatreplanter og slyngplanter, som sammen med høje græsser skal begrønne parkeringshuset og udenomsarealerne.

– Vi gør alt, hvad vi kan, for at det nye parkeringshus på sigt også bliver til den flotte grønne bygning, vi har ambitioner om at skabe. Derfor arbejder Malmos A/S, som er eksperter i beplantning med at udvælge de helt rigtige planter til projektet og placere dem i forhold til lys, vejr og vind, så de opnår de bedste betingelser for at vokse godt til, udtaler projektchef Yasser Qaddoura, By & Havn, i en pressemeddelelse om projektet.

Placeringen af "plantekasserne" på p-huset facadens varierende net og wirer er nøje afstemt med den kommende beplantning for at sikre de bedst mulige vækstbetingelser. Det er samme princip, som er anvendt på P-hus Lüders men med langt flere muligheder for beplantning, så huset på sigt kommer til at fremstå helt grønt.

Selve parkeringshuset er klassisk indrettet med almindelige p-pladser, otte el-ladepladser, fire handicap p-pladser og tre pladser til handicapbusser fordelt på seks forskudte etager.

Det samlede areal er på 8.250 etagemeter. I stueetagen er der afsat 600 kvm til "en udadvendt funktion", som fx en butik eller restaurant, mod Helsinkigade og cykelstien "Det grønne loop".

Desuden kommer parkeringshuset til at indeholde et offentligt toilet, en transformerstation og på taget placeres 40 kvm solceller over to trappetårne. Det øvrige tag anvendes til p-pladser i det daglige, men kan undertiden også udgøre et rum for rekreative aktiviteter for det lokale foreningsliv.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093