23948sdkhjf

Skanderborg på vej med hovedentreprise på børnehus til 50 millioner

Der bliver masser af liv og fodaftryk af de helt små størrelser, når Børnehuset Horsegaard åbner op for 165 børn, der kan se frem til nye og moderne rammer om deres dagligdag i Galten.

Byrådet i Skanderborg Kommune har nu afsat 49,6 mio. kr. til byggeriet og godkendt projektforslaget for dem nye daginstitution.

Byggeprojektet udbydes i hovedentreprise i løbet af 2023. Forventningen er derfor, at første spadestik til den nye daginstitution sker i begyndelsen af 2024, så et nyopført børnehus kan stå færdig omkring årsskiftet 2024-2025.

Foruden 2.000 kvm vuggestue og børnehave skal byggeriet have tilhørende udearealer med legeplads og grønne områder på den i alt 15.000 kvm store grund. Børnehuset skal samtidig erstatte den midlertidige institution i Svaneparken.

Kan tilpasses brugerne

– Det stigende børnetal i Galten har givet en stor efterspørgsel på pladser til de mindste borgere. Det er derfor en ventet daginstitution, vi nu kan se frem til at få i Galten, siger Trine Frengler, formand for Børne- og Ungdomsudvalget i Skanderborg Kommune.

Børnehuset Horsegaard får plads til 45 vuggestuebørn og 120 børnehavebørn, fordelt på én klynge med fire grupperum – i daglig tale stuer og to klynger med tre grupperum.

Byggeriet og dets indretning skal være fleksibelt, så forholdet mellem børnehave og vuggestue kan ændres over tid. Bygningen indeholder i alt ti grupperum fordelt i tre klynger.

Desuden har Byrådet vedtaget, at projektet kan få en ekstra bevilling, så daginstitutionen kan få etableret et fællesrum i forlængelse af husets køkken.

Genbrug fra slægtsgård

På byggegrunden har slægtsgården Horsegaard ligget som en del af det historiske landsbymiljø i Galten. Gården menes at være en af de første bebyggelser i byen.

Arkitekturen for den kommende daginstitution er en vinkelbygning, som henleder tankerne på en gård. Gårdspladsen, som dannede krydsfelt og ramme for gårdens mange aktiviteter, er indrettet med aktiviteter for alle aldre og med en flagstang, som står i pigsten fra Horsegaard.

Der bliver tre hovedindgange – én for hver klynge, hvor man træder ind i en garderobe, hvor udetøjet er placeret, inden man bevæger sig videre ind til grupperummene.

Og der bliver hårdt brug for udetøjet, for som ved de fleste andre daginstitutioner i kommunen prioriteres udelivet for både vuggestue og børnehavebørnene.

Erfaringer fra corona viser, at hver gruppe af børn skal have mulighed for overdækket ophold i udearealet. Det er derfor tænkt ind i planerne for Horsegaard, hvor mursten fra den oprindelige slægtsgård vil blive brugt til at skabe mindre læ mure, der bringer historien om slægtsgården videre til de kommende generationer af Galten-borgere.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095