23948sdkhjf

Maritim entreprenør har fjernet mere end ventet i Randers

Når bølgerne gik højest, var fire skibe og en pumpestation i gang samtidig

Der skulle fjernes 30.000 kbm mere end ventet, men nu melder Høj Nordic Marine Contractor et oprensningsprojekt for Randers Havn for afsluttet.

Fen maritime entreprenør startede oprensning af den kronjyske havn i juli sidste år med en survey af bunden, der estimerede en oprensning på cirka 180.000 kbm. Totalset endte oprensningen dog på noget mere, nemlig en totalmængde på 210.000 kbm, målt i skibenes lastrum, oplyser Høj Nordic Marine Contractor i en pressemeddelelse.

Projektet bestod af en oprensning af hele havnen, Randers Fjord og ”barren” ved udløbet af fjorden til en dybde på 7 meter i sejlrenden. Derudover er der samtidig udført oprensning i tre af de lokale lystbådehavne i Dronningborg, Uggelhuse og Mellerup.

Fire skibe og pumpestation

I perioden var der op til fire skibe og en pumpestation i gang på samme tid. Pumpestationen har indpumpet størstedelen af de opgravede kbm i tre forskellige spulefelter på land som er placeret langs med inderfjorden.

På de dage, der har været flere skibe i gang samtidig, har man indpumpet op til cirka 4.500 kbm dagligt. Derudover er der lagt cirka 55.000 kbm ind som nyttiggørelse og opfyldning af faskinerne langs fjorden.

I projektet er materialet pumpet til spulefelterne cirka 3-400 meter ind fra fjorden - en smal sag for Høj Nordic Marine Contractor, der har udstyr til at pumpe op til 4 km.

Materialet er transporteret i store pumpeledninger på 50-60 cm i diameter efter pumpestationen har blandet det opgravede bundmateriale op med vand til en slags mudderblanding, så det kan pumpes. Inde i spulefelterne afvandes materialet igen, så det igen bliver til fast jord.

Undervejs i oprensningen tjekker man gravningen med survey igen og ser om man har gravet korrekt, og når man har gravet det, der skal graves, laver man et outsurvey som dokumentation for arbejdet.

Randers Havn oprenser havn og fjord cirka hvert femte år for at opretholde den ønskede dybden i sejlrenden.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.142