Indsats over for seksuel chikane har haft effekt

Arbejdstilsynet har i perioden 1. maj 2021 - 30. april 2023 haft øget fokus på seksuel chikane og andre krænkende handlinger både på tilsyn og igennem kommunikationskampagner.
Erfaringsopsamlingen viser blandt andet, at indsatsen har motiveret virksomheder til at forebygge og håndtere krænkende handlinger. Undersøgelsen peger dog også på, at virksomhedernes egen kapacitet til at forebygge og håndtere krænkende handlinger varierer meget.
I forbindelse med indsatsen på tilsyn har Arbejdstilsynet blandt andet oplyst om reglerne om krænkende handlinger og om mulighederne for hjælp fra blandt andet Arbejdstilsynets hotline. Denne indsats er blevet suppleret med vejledning om forebyggelse i brancher, hvor data og Arbejdstilsynets erfaringer peger på, at der er en høj forekomst af krænkende handlinger.
Hvad er seksuel chikane?
Seksuel chikane er alle former for uønsket seksuel opmærksomhed og kan for eksempel være uønskede berøringer, verbale opfordringer til seksuelt samkvem eller sjofle vittigheder og kommentarer
Det kan være forskelligt, om den enkelte oplever en situation som uønsket seksuel opmærksomhed. Alle har forskellige grænser, og det er okay at sige fra.
Kilde: Arbejdstilsynet
Arbejdstilsynet oplyser, at formålet med erfaringsopsamlingen har været at undersøge, om virksomheder, der har været omfattet af Arbejdstilsynets tilsynsindsats om seksuel chikane og andre krænkende handlinger, har følt sig motiveret til at arbejde med emnet. Og erfaringsopsamling viser blandt andet, at indsatsen over for seksuel chikane og andre krænkende handlinger er nået bredt ud og motiverer virksomheder til handling.
Seksuel chikane og andre krænkende handlinger på arbejdspladsen er et alvorligt arbejdsmiljøproblem, som arbejdsgivere skal forebygge og håndtere. Det gælder, uanset om den kommer fra kollegaer, ledere, kunder eller andre, som medarbejdere har kontakt med.