23948sdkhjf

Davidsen Tømmerhandel solgt i milliardhandel

Finsk kæmpe gør sit indtog på det danske marked med opkøbet

Finske Kesko køber trælastkæden Davidsen i en handel svarende til cirka 1,26 mia. kr. og gør dermed sin entré på det danske marked.

Med handlen overtager den finske kæmpe, som har 1.800 butikker i syv lande, 90 pct. af ejerskabet. Davidsen-familien, der står bag firmaet grundlagt i 1944, beholder de sidste 10 pct.

- Det er en glædens dag – både for mig og min familie og for Davidsens medarbejdere og kunder, udtaler Povl Davidsen i en pressemeddelelse.

- Det er 60 år siden, at jeg stiftede virksomheden, og min familie og jeg har de seneste år arbejdet på forskellige generationsskifte-løsninger. Nu får vi en dedikeret og dygtig majoritetsejer ind, som er blandt de dygtigste i Nordeuropa til handel, forretningsdrift og logistik, og som har været frontløber inden for ESG i flere årtier. Vi har også samme værdisæt, og det er vel nok det allervigtigste, lyder det videre.

Små 80 år på familiens hænder

Davidsen Tømmerhandel blev stiftet i 1944 af Christian Davidsen i Sommersted.

I 1963 åbnede Povl Davidsen afdelingen i Vojens, hvor kæden indtil 2021 havde hovedkontor. Seks år senere overtog han ejerskabet, og i de følgende år voksede kæden gennem opkøb og nyetableringer til at blive en af landsdelens største aktører.

Med 2019-opkøbet af Optimera blev den sønderjyske kæde landsdækkende og fik 23 afdelinger mod tidligere 13. Med overtagelsen øgede Davidsen ikke mindst indsatsen i det sjællandske og omkring hovedstaden, men fik også adgang til grønlandske byggekunder med overtagelsen af Optimeras forretning i Nuuk.

Siden regnskabsåret 2017/18 er omsætningen i Davidsen mere end fordoblet. I 2022 rundede selskabet endnu en milliardmilepæl, da omsætningen passerede de 4,16 mia. kr., mens der i år forventes en nedgang på både top- og bundlinje.

Davidsen Tømmerhandel har indtil Keskos overtagelse af majoriteten været 100 pct. på familiens hænder.

Davidsen Tømmerhandel har en markedsandel på anslået 9 pct. i Danmark og star stærkest i Syddanmark, hvor kæden sidder på anslået 30 pct. af markedet. Kæden har 850 ansatte og 23 butikker i Danmark, hvoraf selskabet selv ejer de 19.

I 2022 solgte kæden for cirka 4,2 mia. kr. og havde et EBIT på cirka 171 mio. kr., tal der dog ventes at falde på grund af lavere volumen.

Med købet bliver de finske ejere dermed med et en markant spiller på det danske marked, der er omkring halvanden gange så stort som det finske.

- En vigtig del af Keskos strategi er at vækste vores forretning inden for byggeri og teknisk handel i Nordeuropa, især B2B-handel. Vi har konsekvens gennemført strategien og opkøbt mange selskabet i Skandinavien, udtaler Mikko Helander, President og CEO i Kesko.

- Købet af Davidsen og vores entre på det danske marked er helt på linje med vores vækststrategi. Vores mål er at konsolidere os yderligere inden for byggeri og teknisk handel i Nordeuropa samt at være blandt de førende spillere i B2B handel i hvert marked, tilføjer han.

Handlen skal godkendes af EU Kommissionen. Handlen ventes at blive afsluttet senest i første kvartal 2024.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094