23948sdkhjf

Farlig beton lukker britiske skoler: Er også brugt i Danmark

RAAC-betonen, der lige nu skaber bekymring i Storbritannien, er også udbredt i dansk byggeri. Dansk byggeforsker er imidlertid ikke bekymret

- Klart nej.

Så kontant lyder svaret fra seniorforsker Thomas Cornelius fra Aalborg Universitet, da Videnskab.dk spørger ham, om vi i Danmark skal frygte de betonkonstruktioner, der den seneste måned har fået myndighederne til at lukke over 100 skoler i Storbritannien.

Skolelukningen fandt sted grundet bekymring om, at en særlig type armeret gasbeton – også kaldet RAAC-beton – vil kollapse i skolerne uden varsel.

Britiske forskere har derfor advaret resten af verden om, at det blot er "et spørgsmål om tid", før de samme problemer rammer andre steder.

Men det afviser den danske beton- og byggeforsker Thomas Cornelius altså blankt:

- Sandsynligheden for, at det sker i Danmark, er meget, meget, meget lille, siger Thomas Cornelius til Videnskab.dk.

RAAC-beton - eller armeret gasbeton - blev opfundet i 1930’erne og bliver typisk anvendt i gulv og loft. Brugen af betonen boomede 1960’erne og -70’erne, og det er flittigt brugt over hele kloden – også i Danmark.

Men ifølge Thomas Cornelius er der flere grunde til, at vi ikke bør være bekymrede herhjemme.

Først og fremmest tager RAAC-beton primært skade i forbindelse med fugt – men i Danmark er det forbudt at bruge RAAC-beton i et fugtigt klima, påpeger Thomas Cornelius.

I Danmark er det desuden usandsynligt, at vi ikke ville opdage tegn på nedstyrtning før sidste øjeblik, som det er sket i Storbritannien - da loftet i 2018 kollapsede på en skole i den nordvest-engelske by Gravesend, skete det tilsyneladende med blot én dags forvarsel.

Men ifølge Thomas Cornelius havde man ikke opdaget det, fordi betonelementerne sad under en loftbeklædning.

- I Danmark er det ikke altid skjult, fordi den oftest overfladebehandles med maling, hvilket sikrer, at betonen ikke afskaller, siger seniorforskeren.

Men hvordan ved du egentlig med sikkerhed, at der ikke er en stor risiko, hvis det ikke er undersøgt grundigt på nationalt plan som i Storbritannien?

- Vi opererer med en meget høj sikkerhed og kvalitet i Danmark. De fleste konstruktioner med RAAC-beton er indbygget i et normalt indvendigt miljø, som ikke er kritisk for denne konstruktion.

RAAC-beton, der er produceret i 1960’erne og -70’erne, har ganske vist en begrænset levetid på mellem 30 og 50 år, hvis det bruges i et fugtigt miljø, medgiver Thomas Cornelius.

Men RAAC-beton fra efter 1970’erne er korrosionsbeskyttet, hvorfor levetiden vil være op til 100 år, forklarer betonforskeren.

Udskyder vi så ikke bare problemet, hvis levetiden alligevel udløber?

- Alle byggematerialer har en begrænset levetid. Derfor holder man også tilsyn med bygninger, afslutter Thomas Cornelius.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078