23948sdkhjf

BIG vinder 1000 kvadratkilometer byplan i Himalayabjergene

Gelephu Mindfulness City ”er en by, der ikke kunne eksistere andre steder”, lyder det fra Bjarke Ingels om byplanen, der tilpasser sig det unikke i kongeriget Bhutan

Ved en fejring med 30.000 deltagere blev den danske tegnestue BIG - Bjarke Ingels Groups plan for en ny by i bjergriget Bhutan, Gelephu Mindfulness City, præsenteret.

Byplanen kombinerer ifølge BIG det buddhistiske kongeriges særlige kulturarv, natur og udvikling.

- Masterplanen for Gelephu giver form til Hans Majestæts vision om at skabe en by, der bliver en vugge for vækst og innovation, samtidig med at den forbliver forankret i bhutanesisk natur og kultur, udtaler Bjarke Ingels, grundlægger og kreativ direktør i BIG – Bjarke Ingels Group, i en pressemeddelelse.

- Mindfulness City er en by, der ikke kunne eksistere andre steder – en by, hvor naturen forstærkes, landbrug integreres, og tradition lever, ånder og udvikles, fortsætter han.

1.000 kvadratkilometer

Gelephu Mindfulness City baserer sig på landets rige kulturarv, spiritualitet og indeksets ni domæner: Levestandard, Sundhed, Uddannelse, Miljø, Lokalmiljøets vitalitet, Tidsforbrug, Psykisk Velvære, God Regeringsførelse og Kultur.

Principperne skal danne rammen om en ny lufthavn, togforbindelser til Indien, en dæmning, klimasikring af landskabet samt offentlige byrum til det mere end 1.000 kvadratkilometer område, byen vil strække sig over.

Bhutan, det buddhistiske kongerige i Himalayabjergene, har siden 1972 målt økonomisk udvikling såvel som bæredygtighed og trivslen af sine 780.000 indbyggere ved hjælp af landets glædesindeks: Gross National Happiness Index.

35 floder 

Mindfulness City er formet af det eksisterende landskab og 35 floder, der løber igennem arealet. Byen tilpasser sig terrænets forløb og strækker sig fra rekreative højlande i nord, ned til sletterne i syd, hvor arealet er fladest.

For at beskytte eksisterende landbrug og fremtidige bygninger under regntiden, etableres der rismarker langs byens floder. Rismarkerne vil yderligere fungere som korridorer for den lokale flora og fauna, således at vandreruter for elefanter og andre dyr forbliver uforstyrrede.

- Formet af vandveje bliver Gelephu en by bestående af broer, der forbinder natur og mennesker, fortid og fremtid, det lokale og globale. Ligesom Bhutans traditionelle Dzongs, vil broforbindelser blive til kulturelle vartegn, der kombinerer infrastruktur med offentlige faciliteter, fortæller Bjarke Ingels.

Mindfulness Citys elleve bydele er opdelt af eksisterende floder og vandveje og vil blive forbundet af en række broer. 

Ni af disse broer er udtænkt som en form for ‘social infrastruktur’, hvor broerne både fungerer som forbindelser og indeholder byens vigtigste destinationer: den nye lufthavn, et Vajrayana Troscenter, som vil tilbyde et kig ind i buddhistiske munkes religiøse praksis; et universitet, der vil tilbyde akademisk fordybelse; et marked og allervigtigst: en hydroelektrisk dæmning, som indeholder et buddhistisk tempel.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094