23948sdkhjf

Favorit til stor oprensning: 250 mio. kr. forskel på det dyreste og det billigste bud

Arkil, Fortum Waste Solutions og Krüger har nu indleveret deres budt på oprensning af det berygtede giftområde ved Vesterhavet

Der er enorm forskel på, hvor stor opgaven med at fjerne de cirka 100 ton kemikalieforurening ved Høfde 42 på Harboøre Tange ud til Vesterhavet er.

I hvert fald hvis man spørger de tre virksomheder, der har afgivet deres bud på opgaven, nemlig Arkil, Fortum Waste Solutions og Krüger.

Entreprenørvirksomheden Arkil har givet det økonomisk klart mest fordelagtige tilbud på oprensning af kemikaliedepotet og scorede bedst i evaluering af tilbuddene ud fra de krav og kriterier, der var i udbuddet.

- Det er glædeligt, at vi har tre virksomheder, der rent faktisk kan løse opgaven. Men prisen er en væsentlig faktor, og der er cirka 250 mio. kr. forskel på den dyreste og den billigste, siger formand for Region Midtjyllands udvalg for regional udvikling Bent Graversen (V), i en pressemeddelelse.

De tre bud
Bydende virksomheder Støttende virksomheder Evalueringsteknisk princip Samlet vægtet score
Arkil A/S Haemers Technologies SA (Belgien) WSP Danmark A/S Cirka 455 mio. kr. 7,0
Fortum Waste Solutions A/S DGE A/S (DK) Econ Industries Systems GmbH (Tyskland) Fortum Waste Solutions AB (Sverige) Cirka 581 mio. kr. 5,58
Krüger A/S Rambøll Danmark A/S TerraTherm Inc. (USA) Cirka 710 mio. kr. 6,45

- Arkil har den bedste pris og samtidig en rigtig god løsning, der fuldt ud lever op til alle kvalitetskriterierne, fortsætter han. 

Regionsrådet skal på sit møde den 20. marts beslutte, hvilket firma regionen vil indgå kontrakt med om Høfde 42-oprensningen.

Fortsat usikkerhed om økonomien

Det første udbud blev annulleret i efteråret 2022, da inflation og himmelhøje energipriser slog bunden ud af projektets samlede økonomiske ramme på 375 mio. kr.

I det netop afsluttede udbud var prisloftet fjernet, og en større del af risikoen påhviler nu Region Midtjylland som statens bygherre på oprensningen.

Ud fra Arkils tilbud på opgaven, og de udgiftsposter regionen som bygherre kan få, er det vurderet, at der er behov for en økonomisk ramme på 728 mio. kr. I det beløb er der taget højde for de usikkerheder, der kan komme, hvilket også er i overensstemmelse med den statslige budgetvejledning for større anlægsprojekter.

Men Region Midtjylland venter fortsat på en garanti for pengene, før kontrakten kan underskrives.

- I finansloven for 2023 var der en særskilt hensigt om, at en fordyrelse af Høfde 42-oprensningen kan finansieres med midler fra Folketingets "grønne råderum" – eller ”grønne fond”. Vi har jo brugt ventetiden på pengene til at gennemføre EU-udbuddet, så der hele tiden er fremdrift, men nu begynder det at blive kritisk, siger Bent Graversen.

Arkils metode til oprensning

Et af kravene i udbuddet er bl.a., at der skal bruges opvarmning (termisk oprensning) til at fjerne forureningen. Oprensningen skal foregå på eller ved Høfde 42, så der ikke skal transporteres store mængder forurenet jord og sand væk fra området af både sikkerheds- og klimahensyn.

Arkil vil udnytte, at forureningen allerede er omkranset af en spunsvæg. Indenfor spunsen skal der etableres fire ”behandlings-celler” på hver cirka 6.200 kbm med dobbelt spunsvæg, hvor selve oprensningen skal foregå med brug af gasbrændere til opvarmning.

Den rensede jord fra cellerne skal tilbage i området, og stranden bliver reetableret, når al jorden/sandet er behandlet.

Kilde: Region Midtjylland

- Vi vil jo gerne kunne underskrive en kontrakt med vinderen, så snart regionsrådet har behandlet sagen den 20. marts, tilføjer han.

I december 2023 skrev regionsrådsformand Anders Kühnau til finansministen og miljøministeren for at minde dem om, at Høfde 42-oprensning har brug for penge for at kunne indgå kontrakt og afslutte udbudsforretningen.

Hvis og når regionsrådet indgår kontrakt med Arkil, skal der sikres miljøgodkendelse med videre, inden anlægget kan etableres, og oprensningen sættes i gang. Oprensningen vil formentlig være gennemført i 2030.

Forureningen ved Cheminova

Cheminovas deponering af kemikalieaffald ved Høfde 42 på Harboøre Tange skete i 1950’erne og 60’erne med tilladelse fra staten, som også selv deponerede kemikalieaffald på stedet. Opgaven for oprensningen er placeret ved Region Midtjylland.

Giftdepotet på Høfde 42 blev i sommer/efterår 2006 indkapslet med en 600 meter lang og 14 meter dyb jernspuns, der sikrer Vesterhavet mod udsivning af forurening.

Det er vurderet, at kemikaliedepotet i dag indeholder over 100 tons forurenende stoffer, herunder syv tons kviksølv. Størstedelen af forureningen består af stoffet parathion, der blandt andet har været brugt til insektbekæmpelse i landbruget.

Kilde: Region Midtjylland

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157