23948sdkhjf

Supersygehus forsinket på ubestemt tid: - Det ærgrer mig grænseløst

En forsinkelse bliver uundgåelig, lyder det nu fra Region Syddanmark, som ikke længere tror på, at totalentreprenøren kan overholde den aftalte tidsplan for byggeriet af det nye universitetshospital i Odense

Sprængte budgetter, dagbøder og tidsplaner, hvor målstregen igen og igen bliver flyttet har præget byggeriet af det nye universitetshospital i Odense (Nyt OUH).

Nu er den gal igen med nye forsinkelser, der gør, at parterne ikke længere kan komme et bud på, hvornår byggeriet af supersygehuset er færdigt.

Udmeldingen kommer på et tidspunkt, hvor det til gengæld er blevet slået fast, at det ikke længere muligt at indhente det tabte inden for den tidsramme, som blev aftalt mellem Region Syddanmark og totalentreprenøren i december 2022.

Det oplyser regionen i en pressemeddelelse fredag formiddag.

- Det er meget frustrerende, at vi igen bliver forsinket, og det ærgrer mig grænseløst. Vi har længe vidst, at byggeriet var kommet bagud, men håbede til det sidste, at det var muligt at indhente det tabte. Det har desværre vist sig ikke at være muligt, udtaler Karsten Uno Petersen (S), der er formand for regionens udvalg for byggeri, indkøb og grøn omstilling.

Nu vil han have udarbejdet en "en klar, realistisk og holdbar plan for det videre arbejde".

- Det her skal være den sidste tidsplan, vi laver med OHPT (entreprenøren Odense Hospital Project Team, red.), siger formanden også.

Ifølge den seneste tidsplan skulle patienterne være rykket ind på hospitalet i slutningen af 2025 eller begyndelsen af 2026. Den tidsplan holder ikke længere.

9-18 måneder

Den nye viden om fremdrift og forventet forsinkelse fremgår af byggeriets kvartalsrapport for efteråret 2023, som vil blive drøftet på et udvalgsmøde i Region Syddanmarks udvalg for byggeri, indkøb og grøn omstilling den 29. februar.

Forhandlinger mellem parterne vil i løbet af de næste måneder afklare, hvornår patienterne nu kan flytte ind, nu tidsplan om at patienterne skulle være rykket ind på hospitalet i slutningen af 2025 eller begyndelsen af 2026 ikke holder.

Det er endnu for tidligt at sige, hvor mange måneder tidsplanen bliver påvirket, påpeger regionen. En række analyser skal først afklare, hvordan man kan minimere konsekvenserne.

I kvartalsrapporten er angivet, at en forsinkelse kan være på op til 18 måneder, men det er for tidligt at sige noget præcist. 

Tidligere har kvartalsrapporten angivet 9 måneder, og den nye beregning giver således et risikospænd på 9-18 måneder. 

Men det er baseret på tekniske beregninger og ikke de dialoger og forhandlinger, der i den kommende tid skal finde sted. 

Længden på forsinkelsen vil afhænge af analyserne og udkommet af de mange møder, som Projektorganisationen for Nyt OUH og OHPT vil holde de kommende måneder.

- Vi vil være helt sikre på, at der skabes et troværdigt og realistisk billede af den resterende byggeperiode, så vi ikke bliver overraskede senere i forløbet. Det er vi nødt til at tage den nødvendige tid til at skabe, udtaler projektdirektør Kenneth Holm.

Færre håndværkere end planlagt

Entreprenøren OHPT har gennem længere tid haft en lavere bemanding på byggepladsen end planlagt, og det har over tid genereret en forsinkelse, som nu ikke længere er mulig at indhente, påpeger Region Syddanmark.

Gennem hele 2023 har der været afvigelser i antallet af håndværkere på byggepladsen i forhold til det aftalte.

I januar 2023 påtalte regionen som bygherre første gang, at den reducerede bemanding var et problem.

I maj fik OHPT et dagbodsvarsel, og i december trådte dagboden i kraft, da de aftalte mellemterminer ikke var nået.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.103