23948sdkhjf

Aalborg Portland har skåret i udledningerne

Blandt andet har Aalborg Portland skåret i brug af fossile brændsler og solgt mindre hvid cement

Danmarks største CO2-udleder, Aalborg Portland, reducerede sin udledning med 14 pct. i 2023 i forhold til året før.

Dermed har virksomheden siden 2021 reduceret sin udledning med 24 pct.

Det svarer til omkring 543.000 ton CO2, oplyser Aalborg Portland.

Cementproducenten har en målsætning om at reducere sin samlede CO2-udledningen med 73 pct. inden 2030 i forhold til udledningen i 2021.

Det svarer til en samlet reduktion på 1,6 mio. ton CO2.

Af den samlede reduktion skal 1,2 mio. ton komme fra egentlige reduktioner, mens 400.000 ton skal hentes via CO2-fangst.

- De 1,2 pct. ton skal vi selv klare med nye produkter og ændringer i vores brændselsmiks. Vi har næsten nået halvdelen på to år, og det er vi virkelig glade for og meget stolte af, siger topchef i Aalborg Portland Søren Holm Christensen.

CO2-reduktionen er kommet fra tre kilder, oplyser virksomheden.

Den største årsag til reduktionen er, at Aalborg Portland har skiftet en del af sine fossile brændsler ud med alternative brændsler.

Det betyder, at olie, kul og petroleumskoks skiftes ud med eksempelvis materiale fra sorteret affald eller biomasse i form af skaller fra cashewnødder.

Denne del har bidraget med omkring 15 procentpoint af den samlede reduktion på 24 pct., oplyser Aalborg Portland.

Aalborg Portland bruger brændsler til at opvarme sine cementovne. I 2023 kom cirka 42 pct. af virksomhedens CO2-udledning fra brændsler.

Der er stadig reduktioner at hente på den kant, mener Søren Holm Christensen. Men reduktionstempoet vil nok aftage de kommende år.

- Når man starter på sådan en proces, finder man nogle ting i starten, som er hurtigere. Så de første to år har vi fået en god gevinst af nogle mere lavthængende frugter, end vi vil se senere, siger han.

I 2024 forventer Søren Holm Christensen dog, at Aalborg Portland vil kunne reducere yderligere op til 300.000 tons CO2.

Ud over udskiftning af brændsler har også øget salg af CO2-reducerede cementer og mindre produktion af hvid cement bidraget til reduktionen af udledning.

Det samlede reduktionsmål er afhængigt af, at Aalborg Portland lykkes med et projekt om CO2-fangst. Det er der en vis usikkerhed forbundet med, men Søren Holm Christensen ser sandsynligheden for succes som stor.

- Jeg ville måske have været en smule mere tilbageholdende i 2022. Men det, vi har lært de sidste to år, gør mig sikker på, at vi kan udvikle en fabrik, der kan fange det, og at vi kan få det til at virke med vores fabrik, siger han.

Fokus fremover er derfor på at sikre gode lagringsfaciliteter i Danmark.

Aalborg Portland er Danmarks største enkeltstående CO2-udleder.

Da et bredt flertal i Folketinget i 2022 indgik en aftale om en CO2-afgift på industrien, blev der samtidig vedtaget en særlig rabat til virksomheder inden for mineralogiske processer. Det er blandt andet Aalborg Portland.

Det betyder ifølge de økonomiske vismænd, at vejen til at nå Danmarks klimamål i 2030 bliver dyrere.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125