23948sdkhjf

Efter konkurs: Entreprenør og arkitekt på plads til boligprojekt

Prisen for 31 nye almene boliger er steget betragteligt, siden Boligorganisationen Tårnbyhuse overtog byggeriet i kølvandet på Adsbøll Entreprises konkurs i sommeren 2022

Et boligprojekt i Tårnby ser endelig ud til at blive en realitet efter konkursen hos den oprindelige entreprenør, Adsbøll Entreprise, for snart to år siden.

Den sidste brik i puslespillet, for at få byggeprojektet med 31 almene ældreboliger på Præstefælledvej 3-11 i Tårnby gjort færdigt, er faldet på plads med Tårnby Kommunes ja til økonomien i projektet.

Boligorganisationen Tårnbyhuse kan dermed gå videre med projektet, som udføres i samarbejde med Friis Andersen Arkitekter og entreprenørfirmaet Dyrlund Sørensen A/S.

- Overtagelsen af projektet med disse 31 almene ældreboliger falder godt i tråd med vores andre byggerier. Vi er netop nu ved at afslutte opførelsen af 96 almene ungdomsboliger i umiddelbar nærhed, hvilket betyder, at de to afdelinger kan samarbejde om den daglige drift af maskiner og personale med videre, udtale formand for bestyrelsen i Boligorganisationen Tårnbyhuse, Torben Magaard, i en pressemeddelelse.

Byggeriet forventes genoptaget april 2024 og forventes færdiggjort medio 2025.

OK-Fonden trak sig

Byggeriet blev oprindeligt igangsat af OK-Fonden. Konkursen hos Adsbøll i juli 2022 betød dog, at projektet gik i stå, og at OK-Fonden ønskede at bruge energien anderledes.

I januar 2023 blev Boligorganisationen Tårnbyhuse kontaktet om en mulig interesse i at overtage og færdiggøre byggesagen og efterfølgende drive boligerne.

Adsbøll Entreprises konkurs

Adsbøll Entreprise gik konkurs i starten af juli 2022. 47 medarbejdere blev i  den forbindelse opsagt. Dengang pegede kuratellet på to store byggeprojekter, der gik ”skævt”, kombineret med stigende priser og et uroligt 2022 i byggebranchen.

Med konkursen begyndte en større snebold at rulle i Kolding-koncernen.

Moderselskabet, Adsbøll Holding, gik konkurs efterfulgt af søsterselskaberne Adsbøll Ejendomme og Bega Grunde. Desuden blev to datterselskaber, Adsbøll Renovering og Adsbøll Service, solgt fra.

Adsbøll Renovering blev overtaget af medgrundlægger og adm. direktør Jørgen List Pedersen. Adsbøll Service blev overtaget af Aalborgensiske Jørgensen & Partnere Holding ApS.

Efter at have sikret sig at økonomien er bæredygtigt for organisationen, blev det på et ekstraordinært repræsentantskabsmøde 22. maj 2023 besluttet, at Boligorganisationen Tårnbyhuse gerne overtager byggeriet. Dog i samarbejde med Jyske Bank og Tårnby Kommune, og under forudsætning af at der kunne opnås de nødvendige godkendelser fra relevante myndigheder.

Med kommunalbestyrelsens beslutning, er alt nu faldet på plads så boligorganisationen kan overtage projektet.

Mange ekstra millioner

Da Adsbøll Entreprise i november 2020 landede boligprojektet sammen med Skala Arkitekter og Constructa, var anskaffelsessummen 76 mio. kr.

Siden er beløbet steget markant.

Anskaffelsessummen for boligprojektet var på 89,7 mio. kr., da Skema A skulle godkendes af Tårnby Kommune. Stigningen på cirka 14 mio. kr. hang sammen med de senere års prisstigninger i byggesektoren, lød forklaringen i den forbindelse.

Prisen er siden øget med yderligere 4,7 mio. kr., så anskaffelsessummen lød på 94,4 mio. kr., da lokalpolitikerne sagde ja til Skema B. Forhøjelsen skyldes ifølge seneste referat fra økonomiudvalgets møde 20. marts 2024, at maksimumsbeløbet i 2024 i er steget fra 33.870 kr./kvm til 34.540 kr./kvm.

De 31 boliger på Præstefælledvej bliver på mellem 59 og 98 kvm.

Boligorganisationen Tårnbyhuse

Boligorganisationen Tårnbyhuse blev grundlagt den 1. januar 2011 efter en fusion mellem Almen Bolig-Administration a.m.b.a., Boligorganisationen Tårnby 44, Boligselskabet Flyverhuse og Ejerforeningen Kastruphuse.

Den 1. januar 2023 blev det tidligere Tårnby Kastrup Boligselskabs 3 afdelinger (Allégården, Thyges Gård og Kastrupvænge) fusioneret ind i Boligorganisationen Tårnbyhuse.

Boligorganisationen består i dag af cirka 3.900 lejemål, der er fordelt på 12 afdelinger opført fra 1950 frem til 2024 (inkl. Nordkronen) og der arbejdes på at tilføre flere.

Kilde: Boligorganisationen Tårnbyhuse

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062