23948sdkhjf

Danske Regioner efterlyser langsigtet plan for hospitalsrenoveringer

Det går ikke med kortsigtede lappeløsninger af nedslidte hospitaler samt drypvist vedligehold af sundhedsvæsenets IT og medico-udstyr, lyder det

Står det til Danske Regioner, er det på tide, at der bliver lavet en langsigtet plan for blandt andet renovering og modernisering af nedslidte hospitalsbygninger. 

Den skal tænkes længere frem end de etårige økonomiaftaler mellem regionerne og staten, fremgår det i en netop udsendt pressemeddelelse. 

Her understreger Danske Regioner, at det ikke går med kortsigtede lappeløsninger af nedslidte hospitaler eller drypvist vedligehold af sundhedsvæsenets IT og medico-udstyr.

- Patienterne i Danmark skal ikke behandles på faldefærdige hospitaler. Og jeg synes ikke, vi kan byde vores personale, at man i en presset hverdag skal forholde sig til udstyr, som ikke virker. Det samlede investeringsbehov er så stort, at man naturligvis ikke kan gøre det hele på én gang, men jo længere vi venter, jo større bliver problemet. Derfor er der brug for en langsigtet plan, siger Lars Gaardhøj, 2. næstformand i Danske Regioner. 

Interesse- og arbejdsgiverorganisation henviser i pressemeddelelsen blandt andet til en analyse fra Rambøll fra sidste år, der viser, at en tredjedel af landets hospitaler er kritisk nedslidte. Desuden fremhæver Danske Regioner anlægsrammen, som "ofte" har været markant mindre, end det samlede investeringsbehov.

"I 2025 har regionerne allerede planlagte anlægsinvesteringer for 4,2 mia. Danske Regioner vurderer, at det reelle behov for bare at opretholde det nuværende niveau i bygninger og udstyr udgør 5,5 mia. kr. om året. Regionerne udskyder derfor hele tiden projekter, som bliver mere og mere akutte", fremgår det.

Videre skriver Danske Regioner, at der i forbindelse med regionernes økonomiaftale for 2024 "helt ekstraordinært" er aftalt en anlægsramme for 2025 på 3,75 mia. kr. Det er en stigning på 400 mio. kr. sammenlignet med i år.

Behovet for investeringer er ifølge Lars Gaardhøj "langt større end den nuværende ramme og vil kun blive større de kommende år".

Han håber, at regeringen, der i sit regeringsgrundlag skriver, at de vil etablere en sundhedsfond til vedligeholdelse og modernisering af sygehuse samt teknologi og digitalisering, vil bakke op om forslaget fra Danske Regioner.

- Vi foreslår, at vi sammen med regeringen får afdækket, hvad behovet er, så pengene i en sundhedsfond kan prioriteres derhen, hvor trangen er størst. Vi har lavet et forarbejde i regionerne. Nu skal vi videre sammen, siger Lars Gaardhøj.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.129