23948sdkhjf

Bruger en halv milliard i Aarhus Bugt

Med et dobbelt udbud skyder Aarhus Havn gang i den store udbygning, som løber de næste mindst 30 år. Først gælder det ydermolen

Kritikken har haglet ned over planerne om en udvidelse af Aarhus Havn med hundredtusindvis af kvadratmeter, men nu bliver det næste skridt i det store og langvarige projekt taget.

Første fase består af etablering af Ydermolen og Nordmolen samt etablering af modtageplads med udbud af to entrepriser til samlet 500 mio. kr.

Entrepriserne er dels bundsikring af den nye ydermole med uddybning og klapning af blødbundsmateriale på Yderflak 2 samt delvis opfyldning med sand.

Dels en entreprise på moler, som omfatter delvis opfyldning med sand, indbygning af sprængstensfyld og brudsten, etablering af modtageplads og adgangsvej med mere.

De to entrepriser vurderes at løbe op i henholdsvis 100 og 400 mio. kr. Det viser data fra Projektagenten, Licitationens søsterportal til overvågning af udbud og projekter.

Klimaaftryk vejer tungt 

Bundudskiftning har et stort klimaaftryk i anlægsfasen, påpeges det i udbudsteksten, hvorfor der er skarpt fokus på netop klimaaftrykket.

Tilbudsgiverne skal blandt andet også levere en beregning af sit klimaaftryk i ton CO2 og en tilbudspris.

Vægtningen i tildelingskriterierne på bundsikring og udgravning er da også opdelt med 65 pct. til ”klimaaftryk og pris”, 25 pct. til kriteriet ”teknisk kvalitet, styring, nøglepersoner og samarbejde” samt de sidste 10 pct. på ”bæredygtighed og arbejdsmiljø”.

På etablering af molen er fordelingen en smule anderledes med 55 pct. vægtning af ”klimaaftryk og pris”, mens teknisk kvalitet, styring, nøglepersoner og samarbejde vægtes 35 pct.

Størrelsen på firmaerne, der kan komme i betragtning til opgaverne, er også forskellig.

En halv milliard i omsætning

Entreprenører, der vil etablere molerne, skal have en nettoomsætning på minimum 500 mio. kr., en egenkapital på minimum 100 mio. kr. samt en soliditetsgrad på minimum 15 pct. i de seneste tre afsluttede regnskabsår.

Hvad angår udbuddet af bundsikring ligger kravet til nettoomsætning på 100 mio. kr., mens kravet til egenkapital og soliditetsgrad er de samme.

I udbuddet om bundudskiftning sigter Aarhus Havn mod, at fem deltagere går videre til næste fase i processen.

Etableringen af molerne bliver derimod en kamp mellem tre prækvalificerede selskaber eller konsortier.

For begge entrepriser gælder, at interesserede og kvalificerede entreprenører skal udarbejde og aflevere deres bud senest den 10. maj.

Starter med 43 hektar

Den politiske aftale, som efter lang tids debat sikrede havneudvidelsen, faldt på plads i Aarhus Byråd i februar 2023.

Samlet kan havneudvidelsen blive på 84 hektar, men i første omgang gælder det 43 hektar i etape 1.

Dermed får havnen noget mindre at boltre sig på end de over 100 hektar, de oprindelige planer lød på.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094