23948sdkhjf

Stor nedgang i færdiggjort byggeri

Færre byggerier stod færdige i årets første måneder - og forklaringen kan måske findes i de nye boligskatteregler

Den danske byggebranche oplevede en markant nedgang i det færdiggjorte byggeri i første kvartal af 2024 sammenlignet med sidste kvartal af 2023.

Det viser nye tal for byggeaktivitet, som Danmarks Statistik onsdag har offentliggjort. 

Faktisk faldt det samlede færdiggjorte byggeri baseret på areal med 21 pct. sammenlignet med kvartalet forinden - og det er det laveste tal, vi har set siden fjerde kvartal af 2020. 

Nye skatteregler

Især i boligbyggeriet er nedgangen tydelig. I første kvartal af 2024 blev der færdiggjort 3.495 færre boliger end i det foregående kvartal, hvilket svarer til et fald på 34 pct. 

Analytikere fra Danmarks Statistik peger på, at ændringer i boligskatteregler kan have bidraget til det pludselige opsving i det færdiggjorte byggeri ved udgangen af sidste år.

Boligskattereglementet er blevet opdateret med første gyldighedsdag den 1. januar 2024, og der kan i visse tilfælde have været fordele i beskatning ved at færdiggøre byggeri i sidste kvartal af 2023. 

Det er vigtigt at bemærke, at statistikken fra Danmarks Statistik kan være usikker på grund af forsinket rapportering til Bygnings- og Boligregisteret (BBR). 

Målestok er vigtig

Tendenserne i det påbegyndte byggeri kan opfattes vidt forskelligt, afhængigt af hvilke tal man vælger at fremhæve; kvadratmeter eller antal boliger.

Der blev påbegyndt byggeri svarende til 1,69 mio. kvm i første kvartal 2024, hvilket var en lille stigning på 1 pct. siden fjerde kvartal 2023.

Helt anderledes ser det ud, hvis i man i stedet for antal mio. kvm kigger på antal påbegyndte boliger.

I samme periode blev der påbegyndt 4.822 boliger sammenlignet med 6.742 i fjerde kvartal 2023, svarende til et fald på 28 pct.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062