23948sdkhjf

Gamle huse forsvinder fra Danmarkskortet

Flere gamle huse rives ned, viser optælling over 10 år. Det er for dyrt at renovere

Flere og flere ældre huse i den danske bygningsmasse bliver revet ned. 

De sidste ti år er der hver dag i gennemsnit forsvundet lidt mere end tre gamle huse bygget før 1929. Det svarer til godt 12.000 huse set over hele tiåret, viser en sammentælling af tal fra Danmarks Statistik, som ejendomsmæglerkæden Estate har foretaget. 

- Selvfølgelig kan der være tilfælde, hvor der ikke er andre udveje end nedrivning, men når man har med ældre huse at gøre, er der et dilemma i forhold til både ressourcer og kulturarv, man skal overveje, siger presseansvarlig i Estate, Thomas Hovgaard.

Han mener, at der forsvinder mange ældre huse, fordi det ud fra en økonomisk vurdering giver bedre mening at rive de gamle ned og opføre nye. Det er meget dyrt at renovere gamle huse, hvis de samtidig skal opgraderes med alle moderne bekvemmeligheder. Mange opgiver derfor og vælger i stedet at bygge et helt nyt hus, lyder det.

Kræver meget CO2

- I et klimaperspektiv er det til gengæld ikke særligt positivt, fordi det kræver meget CO2 at producere byggematerialer. Samtidig kan det være med til at reducere vores bygningsmæssige kulturarv, siger Thomas Hovgaard.

Ud fra en mæglerfaglig vurdering findes der mange købere til både nye huse og gamle, renoverede huse, men gamle huse har nu alligevel noget, som nye huse har svært ved at konkurrere med.

- Vi så i forbindelse med branden i Børsen-bygningen, hvordan historiske bygninger rummer værdi og store følelser. Det samme gælder for så vidt også ældre villaer med historiske detaljer og stilarter, man ikke benytter længere, men som appellerer til mange af os, siger Thomas Hovgaard.

Det aktuelle antal gamle huse i Danmark bliver aktuelt opgjort til 305.931 huse ud af et samlet antal på 1.245.428 huse.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094