23948sdkhjf

- Helt exceptionelt: Rådgiverne har aldrig haft det bedre

Nye tal viser milliardstor fremgang og den højeste overskudsgrad i 40 år for de rådgivende ingeniører

Byggeriet går tilbage, og markedet er usikkert.

Alligevel formår de danske rådgivende ingeniørvirksomheder at vokse inden for både etablerede og nye sektorer med rekordstor omsætning og en historisk høj overskudsgrad som resultat.

Det viser den seneste analyse "Statistisk Branchebeskrivelse 2024" fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI.

- Det er svært ikke at være en stolt branchedirektør oven på de her tal, siger adm. direktør i FRI, Henrik Garver, i en pressemeddelelse.

- For nok har vores prognoser spået, at vi som branche ville kunne navigere igennem det vanskelige marked, som de aktuelle problematikker der følger af den geopolitiske situation, nedgangen i byggeriet, mangel på arbejdskraft, høj inflation, som vi så det i 2023, og de øvrige udfordringer der følger med. Men, at branchen ville komme så godt igennem 2023, som det nu viser sig, er tilfældet, det overstiger klart forventningerne, fortsætter han.

- Helt exceptionelt

Analysen bygger på de nyeste 2023 og 2024-data for de rådgivende ingeniørvirksomheder. De 247 virksomheder, som undersøgelsen dækker over, nåede en omsætning i Danmark – inklusive eksport – på 17,4 mia. kr., hvilket er en vækst på 1,65 mia. kr., svarende til 11 pct. i forhold til 2022.

Dertil kommer, at de er lykkedes med at få indtjeningen til at følge med op med en gennemsnitlig overskudsgrad for branchen på 7,6 pct. - det højeste niveau i 40 år.

- En ting er, at der har været en markant vækst i omsætningen – og for øvrigt også i antallet af medarbejdere, men at overskudsgraden for 2023, på brancheniveau, lander på et niveau, hvor vi skal 40 år tilbage, det er helt exceptionelt, udtaler Henrik Garver.

- Hvis vi sammenligner med vores prognoser for året, så lander omsætningen også markant højere end forventet. Det var den omsætning, vi havde estimeret for 2024, tilføjer han.

Tre trækker

Fremgangen for de rådgivende ingeniørvirksomheder kommer ifølge den nye analyse primært fra tre sektorer: ’Infrastruktur’, ’Energi’, og ’Industriel proces & produktion’. 

Særligt væksten i sektoren ’Industriel proces & produktion’ har været markant, da feltet er blevet fordoblet på blot to år, målt på den samlede omsætning.

- Der er en rivende udvikling, der i høj grad kan tilskrives pharma- og medicobranchen. Men også det, at mere industri flytter hjem til Danmark og Europa, samt den store vækst indenfor transport og logistik, forklarer Henrik Garver.

En vækst, der ikke mindst er drevet af Novo Nordisks mange byggerier.

Sammen med væksten i energi og infrastruktur mere end kompenserer det for den tilbagegang, det klassiske byggeri har været ramt af. 

- Men trods tilbagegang i byggeriet, er byggeri fortsat den største sektor for branchen, som det har været det gennem rigtig mange år, påpeger FRI's direktør.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157