23948sdkhjf

Royal Greenland vil gøre røde rejer grønne

I samarbejde med CS Electric Nord og Schneider Electric har Royal Greenland udviklet et intelligent system, som sikrer detaljeret målinger på koncernens energiforbrug i Europa.
Millioner af rejer og fisk bliver hver dag forarbejdet, behandlet og pakket af Royal Greenland. Det er en energikrævende proces, og nu vil det grønlandske produktions-flagskib gøre de røde rejer grønne.

I samarbejde med CS Electric Nord og Schneider Electric skal et ambitiøst projekt nu give energibesparelser i millionklassen ved at skrue ned for forbruget i produktionerne. Henrik Kraft, Technical Project Manager hos Royal Greenland, har gennem de seneste tre år haft ansvaret for den grønne omstilling af Royal Greenlands produktionssites i Europa. Projektet har allerede givet en besparelse på et tocifret millionbeløb, og potentialet vurderes at være endnu større.

En af de helt store energislugere vand til forarbejdning og energi til vores køle- og kedelanlæg.

Intelligent overvågning
Det stod hurtigt klart, at energiprojektet på Royal Greenlands europæiske fabrikker krævede overvågning og måling i jagten på det første energirigtige mål. Et tæt samarbejde med CS Electric Nord og Schneider Electric har nu givet Royal Greenland et intelligent system, som sikrer detaljeret målinger på koncernens energiforbrug i Europa.

- Vi havde brug for nogle standardiserede målemetoder, så vi kunne se, hvor det kan betale sig at sætte ind. Det har vi fået med systemet, som gør det nemt at måle, dokumentere og overvåge vores forbrug af el, vand, olie, gas og fjernvarme. Det er nødvendigt med et brugervenligt og overskueligt system, når vi på sigt skal samle mere end 20 driftssteder fordelt på flere kontinenter i ét system, siger Henrik Kraft.

Management-systemet ION Entreprise er i første omgang installeret på Royal Greenlands fabrikker i Tyskland og Polen samt på det danske pakkeri – og forædlingsfabrik i Aalborg. Næste skridt er at få koblet den canadiske rejeproduktion og flere fabrikker i Grønland på det intelligente system.

Grøn overvågning
Succesfuld energioptimering er afhængig af måling og overblik over forbruget. Det ved Steen Jørgensen fra CS Electric Nord, som har konfigureret management-systemet, så det passer til Royal Greenlands behov.

- Det handlede om at finde et system, som kunne dokumentere, rapportere ikke mindst visualisere forbruget, så det bliver nemt at følge, hvilke resultater energi-indsatsen giver. Derudover er det vigtigt, at systemet er enkelt at bruge, så det ikke kræver meget tid og lang oplæring, forklarer systemintegratoren, der har stor erfaring med løsninger til energioptimering.

Management-systemet er skræddersyet til Royal Greenland, så målinger fra de forskellige fabrikker bliver samlet i én brugerflade, der trækker data fra en fælles server. Det gør det nemt at få overblik over energiforbruget på tværs af den verdensomspændende organisation. Systemet er bygget enkelt op og måler nu forbruget af el, vand, Olie, Gas og temperatur på fabrikker i Danmark, Tyskland og Polen.

- Vi har lavet en startpakke med produkter, licenser og guidelines, så det er nemt at installere systemet på de forskellige sites. Det hele kører via ethernet og på modbus-kommunikation mellem de lokale instrumenter, som registrerer forbruget via de hovedmålere, der er sat op på hovedforsyninger af vand, køleanlæg, paneler samt gas, olie og temperatur. Det giver os et godt overblik over de store linjer i forbruget de enkelte steder. På sigt kan systemet nemt udvides med mere specifikke målinger på de enkelte produktionslinjer og maskiner, så overvågningen bliver mere detaljeret, forklarer Steen Jørgensen.

Lavthængende frugter
Systemet sparer ikke energi i sig selv, men det er et vigtigt værktøj i bestræbelserne på en grønnere produktion. Derfor har Royal Greenland også særligt fokus på, at medarbejderne skal være en del af det besparende projekt. Det kan kræve adfærdsændringer flere steder, som ikke er vant til et særligt fokus på energiforbruget.

- Vi arbejder på at udnævne energiambassadører på de enkelte sites, så der konstant er et skarpt fokus på energibesparelser lokalt. Der er ingen tvivl om, at projektets succes afhænger af opbakning fra medarbejderne, så det er vigtigt, alle kan se fordelene og ikke mindst er med til at fremme den energirigtige udvikling. Her spiller systemet en vigtig rolle, da resultaterne vil blive vist lokalt, så alle kan følge med i besparelserne, forklarer Henrik Kraft.

Første skridt mod energibesparelserne er at plukke de lavthængende frugter. Med Henrik Krafts ord er man startet med en Fiat 500, for så at arbejde sig hen imod Rolls Royce i energioptimering.

Royal Greenland vil spare 10 procent på sit samlede energiforbrug frem til 2015, hvilket vil generere en besparelse på et større tocifret millionbeløb. I løbet af projektets indledende fase har Royal Greenland allerede opnået en stor besparelse.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109