23948sdkhjf

Ikeas lavenergihus følger byggeplanen (#8)

Der er fokus på bæredygtigheden i Ikeas nye varehus i Aarhus, som blandt andet kommer til at rumme 3.000 kvadratmeter solcellepaneler.

I samarbejde med CRM-Byggefakta sætter Building Supply i løbet af denne og den kommende uge fokus på de 10 største byggerier, som er blevet igangsat i løbet af 2013. I dag er turen kommet til Ikeas nye varehus i Aarhus, som er nummer otte på listen.


Byggeriet skrider frem efter planen på bakken ved Skejby nord for Aarhus, hvor Ikea den 9. september holdt rejsegilde på det nye varehus.

- Bygningen er blevet blå og lukket fra siderne de steder, hvor det er muligt. Vi har bygget den op som en slags hestesko, så nu mangler vi lidt i midten og siderne, og så skulle der gerne være et tæt tag på i uge 41. Herefter går elektrikere, smede og så videre i gang med arbejdet inde i selve varehuset, siger Anders Lyhne Nordtorp, der er Ekspansionschef IKEA Danmark, til Building Supply.

Ikeas nye varehus i Aarhus…
• kommer til at beskæftige 400 ansatte
• skal formentlig betjene flere end 2 mio. kunder årligt, da det var besøgstallet i 2012
• kommer til at rumme hele Ikeas sortiment, hvilket vil sige 9.500 varer
• er i tre etager med plads til 600 parkeringspladser i kælderen. I alt kan 1.200 biler parkere ved varehuset i Aarhus
• indeholder en restaurant med plads til 550 gæster ad gangen
Dermed står varehuset efter planen klar til åbning næste sommer, hvor det skal afløse det nuværende varehus, som med sine 14.000 m² ganske enkelt er blevet for småt. Det nye varehus har i første omgang et areal på 31.500 m², som kan udvides en smule efter behov.

- Der er ikke blevet plads til den fulde udvidelse på op mod 35.000 m², og det skyldes grundens beskaffenhed, som ikke gør det helt let. Men der er lagt 1.500 m² til, så vi har mulighed for at tage dem i anvendelse til en udvidelse. Det er ikke noget, vi har planer om for nuværende, men nu har vi muligheden, hvis det skulle blive aktuelt senere, fortæller Anders Lyhne Nordtorp.

Ikea har sat fokus på vedvarende energi med sin 2020-plan, som har en ambition om, at kædens butikker udelukkende skal bruge vedvarende energi om syv år. Selv om strategien er global, og derfor ikke skal tages bogstavelig for enhver butik i kæden, tager Ikea Danmark et skridt på vejen mod opfyldelsen med opførelsen af det nye varehus i Aarhus.

- Der kommer til at være cirka 3.000 m² solcellepaneler, som forventeligt dækker omkring 20 procent af varehusets energiforbrug. Varehuset i Aarhus bliver et lavenergihus, som bliver det klart mindst forbrugende af dem fem varehuse i Danmark i forhold til sin størrelse, siger Anders Lyhne Nordtorp.


Byggefakta: Ikeas varehus i Aarhus
• Pris: 400 mio. kr.
• Byggestart: April 2013
• Forventet afslutning: April 2014
• Bygherre: Ikea A/S
• Arkitekt: Mangor & Nagel A/S
• Ingeniørrådgiver: Moe & Brødsgaard A/S
• Ingeniør: MOE

Projektet er fra CRM-Byggefaktas database, som indeholder over 9.000 aktive danske byggeprojekter, dvs. stort set alle byggeprojekter i Danmark.
Se mere om konkrete projekter på www.byggefakta.dk.

Artiklen er en del af temaet Top 10.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.22