23948sdkhjf

Ny højstyrkebeton giver ekstra børneværelse

Ved at bruge nyudviklet højstyrke beton har 75 nyopførte boliger ved Aarhus fået halvt så tykke ydervægge som i tilsvarende lavenergibyggeri. Det giver boligerne 10 ekstra kvadratmeter.
De 75 familier i de nybyggede rækkehuse og 1-plans huse i Hasselager uden for Århus har fået bedre plads at boltre sig på. Udvendig er husene lige så store som almindeligt byggeri, men indvendigt er der i gennemsnit ti kvadratmeter mere plads. Det sker udelukkende, fordi ydervæggene kun er 35 centimeter tykke, hvilket er halvdelen af standarden i tilsvarende lavenergibyggeri. Det skriver Højteknologifonden i en pressemeddelelse.

- Ydervæggene er bygget af nyudviklet højstyrkebeton. Som navnet antyder, har denne beton en betydelig styrke og kan fint bære et helt hus, selvom ydervæggene er tyndere. Samtidig er husene velisolerede og lever op til fremtidige krav om isolering af boliger, siger projektleder Karsten Bro fra firmaet Connovate, der har udviklet det nye byggesystem sammen med DTU i Lyngby og andre partnere i et projekt under Højteknologifonden.

Derudover er den nye type beton særdeles klimavenlig, forklarer professor Henrik Stang fra DTU.

- Beton består for en stor del af cement, der globalt står for fem procent af verdens CO2-udledning, da cementproduktion er enormt energikrævende. Kan vi bygge boliger, hvor væggene kun er den halve tykkelse af normalt, vil vi spare atmosfæren for store mængder CO2, siger Henrik Stang.

Første boligbyggeri med højstyrkebeton
Det er Brabrand Boligforening, der står bag opførelsen af de 75 boliger i Hasselager, og netop den lavere CO2-udledning var medvirkende til, at boligforeningen satsede på at bygge de første boliger nogensinde med højstyrkebeton.

Firmaet Connovate er allerede nu i gang med
Parterne i projektet er:
Connovate
Arkitema
Ambercon A/S
Smith Innovation
DELTA
Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut
IPU Teknologiudvikling
DTU Byg, DTU Management
nye byggerier i Sydafrika og har store forventninger til danske arbejdspladser og eksport ved byggeri med højstyrkebeton.

- Vores vision er global, og ambitionen er, at vi skal gøre det her alle steder, siger Karsten Bro fra Connovate.

Allerede nu er der gennem projektet skabt jobs til 20 personer i Danmark og 10 i Sydafrika.

Højteknologifonden har skudt 15 mio. kr. i projektet, og direktør Carsten Orth Gaarn-Larsen er glad for, at parterne er kommet i mål med deres arbejde.

Connovate er et tre-årigt projekt (2010 til 2013) med et samlet budget på 27 mio. kr., hvoraf Højteknologifonden stiller med 15 mio. kr.

Artiklen er en del af temaet Miljøbyg.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096