23948sdkhjf

De sker i det skjulte, men er tæt på uundværlige. Her er tre af byggebranchens bedste processer

Der kan ikke herske tvivl om, at byggebranchen har sin portion af besværlige samarbejder og tvister. Men der er også eksempler på de gode processer. Disse hyldes ved årets med Procesprisen

Hvis man fulgte den danske Superliga – nok især Brøndby IF – gennem 2010'erne, har ordet 'proces' fået en særlig klang.

Det var nemlig et ord, der gik særligt meget igen, når den daværende Brøndby-træner Thomas Frank uge efter uge måtte retfærdiggøre de haltende resultater og det knap så inspirerende spil på banen over for en kritisk presse og utilfredse fans.

- Det er en proces, lød det evindeligt fra Thomas Frank.

Siden er begge parter rykket videre og har hver især høstet stor succes. Klart står det dog, at processen i Brøndby med Frank ved roret ikke var en forbilledlig fortælling, der høstede nogen pris.

Det er der til gengæld andre processer, der kan – blandt andet i byggebranchen. Og det er dem, som Procesprisen ved Building Awards har til formål at anerkende.

Prisen skal gives til en organisation, et samarbejde eller et projekt, der har bidraget til at udvikle samarbejdet og arbejdsprocesserne inden for byggeriet.

Et finalefelt med tre processer er fundet, og for at forstå hvad der gør disse projekter til noget helt særligt, har vi allieret os med Søren Wandahl.

Han er professor og viceinstitutleder ved Institut for Byggeri og Bygningsdesign ved Aarhus Universitet og en del af Procesprisens jury. Derfor har han også et indgående kendskab til de tre finalister.

1. MiniCO2 Etagehus – Digital

MiniCO2-etagehuset er et forsøg, der fordeler sig over 600 kvm i Fredericia. Projektet fokuserer på effektiv byggeproces og klima, og med hjælp fra digitale værktøjer og IPD-kontrakter samarbejder rådgivere, bygherre og entreprenører tæt. Målet er at bryde grænser mellem aktører og minimere fejl og forsinkelser i byggeprocessen.

En vigtig del af processen er at bryde de klassiske grænseflader mellem aktørerne ved at inddrage entreprenører, underentreprenører og producenter tidligt i designprocessen sammen med bygherre og rådgiver, for at skabe ejerskab og bidrage med praksisviden.

- Det er eksemplet på en god byggeproces og et godt samarbejde, siger Søren Wandahl.

2. Bæredygtigt og Cirkulært Byggeri i Region Hovedstaden

Region Hovedstaden har skabt et nyt setup for forandrings- og innovationsledelse med fokus på bæredygtige løsninger.

Samarbejde mellem bygherre, råstofmyndighed, kommuner og private aktører skaber cirkulære løsninger. Bæredygtighed indarbejdes i udbud, genbrugsmaterialer bruges ved nybyggeri, og lokale lerjordsløsninger afprøves for at spare ressourcer.

- Det er ikke bare et enkelt projekt, men en proces på regions- og samfundsplan for at komme i mål med den grønne omstilling. Det er sådan en slags innovationsmodel, hvor man har skullet samarbejde for at finde nye løsninger, som man tilmed er lykkedes med, siger Søren Wandahl.

3. Enemærke & Petersen: Produktionssystem – Plan, data, samarbejde

Siden 2017 har Enemærke & Petersen, sammen med PwC og Aarhus Universitet, udviklet 'Byggeledelse 2.0 – Produktionssystem'. Målet er at øge produktiviteten i byggeprojekter ved at forbedre processerne med Lean Construction og industriel produktion. Systemet er centreret omkring tre kerneelementer: flow, lederskab og værdi.

- De har i en del år arbejdet med produktionssystemet, men at de er med i opløbet her, handler i højere grad om, hvordan de har forsøgt at drive deres viden og erfaring fra enkelte projekter videre ved at generalisere og få det videre ud i organisationen, siger Søren Wandahl og tilføjer:

Kort om Procesprisen

Procesprisen gives til en organisation, et samarbejde eller et projekt, der i særlig grad har bidraget til at udvikle samarbejdet og arbejdsprocesserne inden for byggeriet. Særligt påskønnes initiativer, der via gode processer, viser vejen i den grønne omstilling.

Nøglepunkter:

Prisen hylder de ledere i byggebranchen, der udviser enestående lederskab og vision. Den er et skulderklap til de folk, som fremmer branchens udvikling som helhed

Den præmierer en sammenhæng mellem gode dialogbaserede processer, god kvalitet og en stigende produktivitet og påskønner en indsats rettet mod etableringen af et ubrudt, effektivt flow i byggeriets produktion og montage.

Juryen til Procesprisen:

  • Sidse Buch, Konsulent i BAT og direktør i Boligfonden Kuben
  • Jesper Schat-Holm, Partner og Afdelingsleder, Wissenberg
  • Malene Raagaard Møller, Senior Udviklingschef, NCC
  • Søren Wandahl, Professor, Viceinstitutleder, Aarhus Universitet
  • Morten Skaarup Jensen, Seniorprojektleder Værdibyg/Lean Construction-DK

Prisuddelingen finder sted den 21. november 2024 ved en stor gallaaften i The Plant på Amager.

- De har fat i en proces, hvor man er systematisk, vedholdende og har skabt en forandring i hele organisationen for at få det til at lykkes på de fleste projekter.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079