23948sdkhjf

Stort rykind på byggemesse

Der var kø fra morgenstunden, da Forum København og 130 udstillere slog dørene op for den tredje udgave af Building Green.
I løbet af de sidste par dage nåede antallet af forhåndsregistrerede op over 4.000, og det har sat forventningerne i vejret forud for denne uges Building Green-messe.

Arrangørerne har sat sig et mål om, at flere end 4.000 arkitekter, konstruktører, ingeniører og bygherrer vil lægge vejen forbi Forum onsdag og torsdag. Og med over 1.000 besøgende inde i løbet af de første to timer, har den tredje udgave af messen for bæredygtigt og energieffektivt byggeri fået en fortrinlig start.

130 virksomheder udstiller på Building Green, som desuden byder på et stort konference- og seminarprogram med flere end 60 oplægsholdere.

Blandt talerne er miljøminister Ida Auken, som torsdag eftermiddag holder et indlæg om genanvendelse af byggeaffald.

Print en gratis adgangsbillet til messen på buildinggreen.eu
Salgsdirektør John Sommer fra MT Højgaard bød velkommen fra scenen. Som salgsansvarlig i landets største byggerikoncern og medlem af markedsføringsudvalget i Green Building Council Denmark (DK-GBC) er han med til at sætte bæredygtigt byggeri på dagsordenen i Danmark. Der er masser af gode grunde til at arbejde for en mere grøn byggebranche. Faktisk har vi slet ikke råd til at lade være, lød budskabet fra John Sommer i åbningstalen.

- Vores aktivitetsniveau er eksploderet siden 1950, og det er vores energiforbrug også. Der er ingen tegn på, at det ændrer sig, og derfor er der al mulig grund til at interessere sig for, hvordan vi genanvender materialer og nedbringer energiforbruget, sagde han blandt andet og understregede, at de største gevinster ved at bygge bæredygtigt er produktivitets- og helbredsmæssige.

Men der skal naturligvis også være økonomi i det. Ellers kommer vi ingen vegne, og i den forbindelse er det glædeligt, at omkostningerne ved at bygge bæredygtigt er faldet.

- Det, vi kan se er, at priserne ikke er meget højere end ved traditionelt byggeri. I starten var bæredygtighed et ’add-on’. I dag tager man det i højere grad ind i designprocessen og det reducerer omkostningerne, sagde han og fremhævede projekter som KPMG’s nye domicil, Valby Maskinfabrik og et nyt sundhedshus i nordjyske Hurup som projekter, hvor meromkostningerne ved at bygge bæredygtigt har været minimale.

Hertil kommer ’total cost of ownership’, som flere er begyndt at få øjnene op for. John Sommer gav eksempler på internationale undersøgelser, der dokumenterer, at en højere anlægspris over tid vil blive mere end udlignet af lavere driftsomkostninger. Samtidig risikerer ikke-bæredygtige bygninger at miste værdi, hvis bæredygtighed bliver standard. Med andre ord – det kan ikke betale sig at lade være.

John Sommer var afslutningsvist inde omkring certificering af bygninger og fremhævede, at en ordning som DGNB er med til at trække udviklingen frem. Man undgår green washing, fordi klare definitioner kan afgøre, om et byggeri er bæredygtigt eller ej. Certificeringen synliggør og dokumenterer en positiv differentiering både nationalt og internationalt, og virksomheder får mulighed for klart at kommunikere, at deres bygninger er bæredygtige.

Artiklen er en del af temaet Miljøbyg.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125