23948sdkhjf

Energirenovering fordrer store tanker

Det er ikke nok bare at udskifte vinduer og vægge, hvis man ønsker at udnytte en energirenovering til fulde.
Verdens energibehov forventes at blive fordoblet frem mod 2050, og i den samme periode skal CO2-udslippet reduceres til det halve, hvis de mest alvorlige klimaproblemer skal undgås.

Med ovenstående som indledning begrundede Søren Eriksen, direktør for forretningsudvikling i Schneider Electric, nødvendigheden af energirenoveringer af bygninger herhjemme, da han onsdag holdt oplæg på Building Green-messen i Forum, København.

- Inden vi bygger nye offshore-vindmøller, onshore-vindmøller, atomkraftværker og så videre, har vi en forpligtelse til at sørge for, at vi ikke bruger mere energi end højst nødvendigt. Derfor er det med energioptimering, det hele starter, sagde Søren Eriksen, før han gik videre til en af sine grundlæggende pointer.

Energirenoveringer skaber arbejdspladser

Sidste år viste tal fra Dansk Byggeri, at renovering skaber flere nye jobs end nybyggeri og anlægsarbejde. Hvor nybyggeriet i 2012 skaber jobs svarende til 1.500 mandeår for hver mia. kr., så giver renovering af den eksisterende bygningsmasse til sammenligning 1.870 mandeår – svarende til 1,87 mandeår pr. mio. kr. For anlægsarbejde er tallet 1.500 mandeår.

Regnestykket går mere specifikt på, at renoveringer skaber 1,44 direkte mandeår til leverandører og så videre, mens der falder 0,43 indirekte mandeår af til underleverandører pr. 1 mio. kr., der investeres i renoveringer.
Kan altid spare 30 procent
Han mener nemlig, at energirenoveringer ofte bruges forkert og utilstrækkeligt an ved at have et overdrevet fokus på klimaskærmen i form af eksempelvis vinduer og vægge.

- Men når vi skal renovere en bygning, skal vi tænke stort, så vi får det hele med, når vi alligevel er i gang. Det er en god idé at starte med de tekniske installationer, for det er det mest profitable. Her er den gennemsnitlige tilbagebetalingstid på 4-10 år. Og for de besparelser kan vi effektivisere og optimere klimaskærmen, lød regnestykket.

Dermed er lykken dog ikke gjort. En anden udbredt misforståelse er, at energirenoveringer primært handler om planlægnings- og byggefasen de første år. Men ifølge Søren Eriksen er den efterfølgende drifts- og vedligeholdelsesfase i princippet vigtigere.

Søren Eriksens pointe er, at selv det mest topmoderne og energioptimerede hus vil miste sin energibesparende effekt med tiden fordi måden, huset bruges på, næsten uundgåeligt ændrer sig hen ad vejen.

Men hvis der fokuseres på vedligeholdelse, ser Søren Eriksen ingen grund til ikke at fokusere på energirenoveringer nu og i fremtiden, lød det med et smil fra scenen:

- Vi siger som regel lidt skråsikkert, at vi altid kan finde en energibesparelse på 30 procent i en hvilken som helst bygning eller et hvilket som helst hus.

Artiklen er en del af temaet Miljøbyg.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109