23948sdkhjf

Forsigtig stigning i byggebeskæftigelsen

Nybyggeriet er stadig historisk lavt, men anlægsbyggeri, reparation og vedligehold trækker op i det samlede billede.
Den samlede sæsonkorrigerede byggebeskæftigelse steg fra 143.500 til 143.900 fra andet til tredje kvartal i 2013, svarende til en stigning på 0,3 procent. Stigningen kom efter et fald på 1,2 procent i det foregående kvartal.

I faktiske tal afslører den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik, at byggebeskæftigelsen i tredje kvartal var 0,6 procent lavere end samme kvartal sidste år.

Den samlede stigning i tredje kvartal bæres især frem af en stigning i beskæftigelsen hos anlægsvirksomhederne på 1,5 procent. Hos murermestrene steg beskæftigelsen med 2,5 procent og hos anlægsentreprenørerne svarede fremgangen til 2,5 procent.

Nybyggeriet trækker dog ned i det samlede billede med et fald på 1,3 procent, og set over de seneste år har udviklingen været stabil. Det er også værd at bemærke, at beskæftigelsen stadig er langt under før-krise-niveau.

- Malet med den brede pensel har udviklingen i byggebeskæftigelsen været én lang flad kurve siden 2010. Og niveauet for byggebeskæftigelsen ligger fortsat markant under 2005-niveauet. På den baggrund er det helt ude af proportioner, når der allerede nu høres tale om en snarlig risiko for overophedning. Vi forventer en stille og rolig fremgang i bygge- og anlægsbeskæftigelsen henover de kommende år, siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri.

Kilde: Danmarks Statistik

Kilde: Danmarks Statistik



Danmarks Statistik skriver om udviklingen:

Fremgang i de fleste bygge- og anlægsbrancher
I størstedelen af bygge- og anlægsbrancherne steg byggebeskæftigelsen fra andet til tredje kvartal. Stigningen var størst hos murermestrene med 2,5 pct. og anlægsentreprenørerne med 2,3 pct. Med et fald på 1,1 pct. stod vvs-installatører for den mest negative udvikling.

Fald i forhold til sidste år
De faktiske tal (dvs. ikke korrigeret for sæsonudsving) viser, at byggebeskæftigelsen i tredje kvartal var 0,6 pct. lavere end i samme kvartal sidste år. Beskæftigelsen inden for bygge og anlæg var i tredje kvartal 2012 på 149.100, mens den i år faldt til 148.300.

Muremestrene klarer sig bedst i forhold til sidste år
Murermestrene havde en stigning i faktiske tal på 400 personer siden tredje kvartal 2012, hvilket svarer til 3,5 pct. I kontrast hertil faldt beskæftigelsen hos vvs-installa-tørerne med 1.000 personer, svarende til 6,2 pct.


Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125