23948sdkhjf

Stabile konjunkturer i byggeriet

Byggeriets sammensatte konjunkturindikator fortsætter den stabile kurs.
Den sammensatte konjunkturindikator for bygge og anlæg er på minus 15 i oktober mod minus 17 i september. Indikatoren har stort set været uændret gennem det seneste halve år, hvor også indikatorens to underliggende komponenter, beskæftigelsesforventninger og ordrebeholdning, har ligget stabilt. Tallene er korrigeret for normale sæsonudsving.


Ordrebeholdning og beskæftigelsesforventninger
Vægtet efter antallet af ansatte vurderer et flertal af virksomhederne, at ordrebe-holdningen i oktober er mindre end normalt med et nettotal på minus 19. I sep-tember var tallet minus 21. Forventningerne til beskæftigelsen er på minus 11 mod minus 12 i september.


Fire måneders arbejde sikret i ordrebøgerne
Samlet set angiver bygge- og anlægssektoren, at der er 4,2 måneders arbejde sikret i ordrebøgerne. I september var tallet 4,0 måneder, og i oktober sidste år var tallet 4,1 måneder.

Vintersæsonen er indledt
Når der ses på ikke-sæsonkorrigerede tal, er bygge- og anlægssektorens forventninger til de kommende tre måneder faldet i forhold til september. Dette er typisk ved indledningen til vintersæsonen, men tallene for oktober er dog også faldet i forhold til samme måned sidste år.

Forventningerne til beskæftigelsen er på minus 12 mod minus 6 i september. I oktober sidste år var tallet minus 7. Kun vvs- og blikkenslagerforretninger har positive forventninger til beskæftigelsen – dog ganske beskedne.

Forventningerne til omsætningen er på nettotallet minus 8 mod 3 i september. I oktober sidste år var tallet minus 5. Vvs- og blikkenslagerforretninger og anlægs-entreprenører er de eneste branchegrupperinger med positive forventninger.

Forventningerne til tilbudspriser ved licitation er på minus 17 i oktober, mod minus 12 i september. I samme måned sidste år var tallet minus 18. Samtlige branche-grupper har negative forventninger til de kommende tre måneder.

Produktionsbegrænsninger
Virksomheder, der repræsenterer 65 pct. af beskæftigelsen i sektoren, oplever in-gen produktionsbegrænsninger i oktober. Dette er lidt færre end i september, hvor tallet var 67 pct. I oktober sidste år var tallet 68 pct.

Virksomheder, der repræsenterer 26 pct. af beskæftigelsen, oplyser, at manglende efterspørgsel var årsag til produktionsbegrænsning. Finansielle begrænsninger nævnes af 8 pct. Mangel på arbejdskraft nævnes af 4 pct. Dårligt vejr angives af 1 pct., mens andre årsager angives af 2 pct.

Kilde: Danmarks Statistik

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078