23948sdkhjf

Jagter besparelser og omsætning i ventilationen

70 procent af den samlede masse af ventilationsanlæg i Danmark kan med fordel energirenoveres, viser nye tal. For installatører og entreprenører er energirenovering et forretningsområde med et omsætningspotentiale på flere milliarder kroner.
Niels Knokgård og Jens Hedegaard fra den internationale ventilatorleverandør ebmpapst har de seneste to år fokuseret på mulige energibesparelser på danske ventilationsanlæg. Efter tusindvis af beregninger på anlæg i alle størrelser og årgange er de kommet frem til, at det vil kunne betale sig at energirenovere 70 procent af alle anlæg. Der kan spares 30–70 procent på driften med en kort gennemsnitlig tilbagebetalingstid. Det skriver ebmpabst i en pressemeddelelse.

For at opnå besparelserne vil det i de fleste tilfælde være nok at udskifte de gamle ventilatorer i anlægget med nye energibesparende EC-modeller, mens der andre gange må installeres et nyt ventilationsanlæg, f.eks. hvis der ikke er varmegenvinding, eller anlægget generelt er nedslidt.

Taler varmt for EC-teknologi
Når den bedste løsning er et helt nyt ventilationsanlæg, er kunderne begyndt at stille krav til, at det skal være med EC-ventilatorer. Det lave energiforbrug er den væsentligste grund, men det spiller også ind, at EC-ventilatorerne har integreret styring, og man dermed undgår omkostninger til frekvensomformeren. Disse krav om EC-teknologi – både når der er tale om renovering og nye anlæg - stilles også i stigende grad fra rådgivende ingeniører og elselskabernes energirådgivere.

Niels Knokgård og Jens Hedegaard bruger meget af deres tid på at forklare entreprenører og installatører, hvordan EC-ventilatorer fungerer, og hvorfor de bruger mindre energi. For det er argumenter, de skal have med til deres kunder for at tale varmt for de lidt dyrere men mere energieffektive EC-ventilatorer.

- Det bliver jo hurtigt meget teknisk, men den korte forklaring er, at mens rotationen i en AC-motor skabes af forsyningsnettets vekselstrøm, så bruger EC-motoren permanente magneter til at skabe det magnetiske felt inde i motoren og elektronisk kontrolleret jævnstrøm til at skabe rotationen, og det er meget mere effektivt. Desuden kan EC-ventilatorer altid tilpasses nøjagtigt til arbejdsopgaven uden energitab. Det kan AC-ventilatorer ikke, forklarer Jens Hedegaard.

Forbedret indeklima en anden fordel
Renovering af ventilationsanlæg er ofte populære tiltag i kommuner og regioner, som benytter ESCO-modellen til at få renoveret bygningsmassen med ny klimaskærm som nye døre, vinduer, tage og isolering samt forbedring af indeklimaet på kontorer og institutioner. Det er dog ikke altid energibesparelsen, som driver et projekt med at udskifte de eksisterende ventilatorer med EC-ventilatorer. Det kan også være indeklimaet og dermed arbejdsmiljøet, som skal forbedres.

Et eksempel er et udført projekt på Odense Universitetshospital, hvor Psykiatrisk Afdeling havde problemer med støj fra ventilationsanlæggene. Støjgenerne var så massive, at man havde reguleret ned på ventilatorernes hastighed for at fjerne støjen. Det betød så til gengæld, at luftskiftet var mindre, og indeklimaet på afdelingen blev dårligt. Odense Universitetshospital valgte at udskifte de 20 eksisterende ventilatorer til nye EC-ventilatorer, og Psykiatrisk afdeling fik igen det luftskifte, de havde behov for – uden støj.

Indeklima handler også om trækgener, temperatur, fugtighed og CO2-koncentration, og man bør vurdere det hele, når man energirenoverer et ventilationsanlæg, mener Niels Knokgård.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.224