23948sdkhjf

Stødrisiko ved ombyggede belysningsarmaturer

Ny anbefaling beskriver bl.a. hvordan erhvervsdrivende kan overholde kravene i lavspændingsdirektivet efter, at der er advaret mod LED-udskiftningsrør og ombygninger af belysningsarmaturer.
Myndighederne i EU advarer mod LED-udskiftningsrør og ombygninger af eksisterende belysningsarmaturer. En anbefaling fra myndighederne på området (LVD-ADCO) beskriver, hvilke risici, der er ved det. Den beskriver også hvilke tiltag, der er nødvendige for, at du som erhvervsdrivende kan overholde kravene i lavspændingsdirektivet. Det oplyser Sikkerhedsstyrelsen

Type-T LED-rør markedsføres i stort omfang i EU, og det er hensigten, at rørene skal erstatte de traditionelle type-T lysstofrør, enten i eksisterende belysningsarmaturer eller i ombyggede belysningsarmaturer. Men mange af disse produkter lever ikke op til sikkerhedskravene, og det giver risiko for elektrisk stød ved kontakt til spændingsførende dele. For eksempel kan man få et livsfarligt stød, hvis man sætter den ene ende af røret i belysningsarmaturet og samtidig kommer til at røre ved den anden ende.

De har ansvaret
Som producent, importør eller distributør har du ansvaret for at sikre, at de produkter, du markedsfører, lever op til sikkerhedskravene i lavspændingsdirektivet. Her er det vigtigt at huske, at en ombygning i det originale belysningsarmatur kan ændre på sikkerheden ved det originale produkt.

På nuværende tidspunkt er der ingen konkret standard for produkterne, men Sikkerhedsstyrelsen oplyser, at man følger LVD-ADCOs anbefaling.

Læs mere om anbefalingerne på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside.

ADCO er forkortelsen for Administration Co-operation – altså myndighedssamarbejde. Formålet med ADCO er, at se på markedsovervågning – også fælleseuropæiske markedsovervågningsprojekter. Man sikrer, at man på tværs af landene vurderer produkterne ens gennem særlige vejledninger til, hvordan man skal fortolke bestemte standarder, når man laver markedskontrol.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094