23948sdkhjf

Sikkerhedsstyrelsen: El-sikkerheden skal have et nøk opad i festival-land

I den forgangne weekend begyndte musiksæsonen, og når musikken spiller, radiobilerne drøner derudad, og der er gang i boderne, så står el-sikkerhed ikke altid øverst på huskesedlen.

Sidste år kontrollerede Sikkerhedsstyrelsen 30 markedspladser, festivaler, byfester og lignende steder med midlertidige installationer.

I 20 pct. af tilfældene fandt styrelsen alvorlige problemer med installation af fejlstrømsafbryder, RCD’ere, som ellers skal sørge for, at ingen får livsfarlige stød i tilfælde af fejl. 

Det skriver Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

– Ofte er der godt styr på sagerne hos de helt store festivaler, hvor der er professionelle ansat til at passe på gæsterne og musikerne. Andre steder skal el-sikkerheden have et nøk opad, siger vicekontorchef Evy Boe Madsen, Sikkerhedsstyrelsen, i pressemeddelelsen.

Belastede kabler

– Vi har heldigvis ikke registreret nogle el-ulykker på festivaler, men det er tankevækkende, at der er problemer med, at installatøren benytter en forkert fejlstrømsafbryder. Det er også vigtigt at tjekke, at afbryderen kan slå fra, så personale, frivillige og gæster beskyttes mod stød. Man skal altid kontrollere, om fejlstrømsafbryderen virker, inden man slår dørene op, siger Evy Boe Madsen.

En anden fejl er, at der køres og gås over kabler uden, at de er beskyttet mod mekanisk beskadigelse. Hvor der er risiko for mekanisk beskadigelse, skal kablerne være beskyttet fx med en kabelbro. lda

Kontrol af festivaler

Sådan var kontrollen i 2021 af festivaler og markedspladser:

1. I 20 % af installationerne var der ikke udført korrekt supplerende beskyttelse med en fejlstrømsafbryder (RCD)

2. I 37 % af installationerne var ledninger og kabler ikke korrekt installeret

3. I 23 % af installationerne var transportable brugsgenstande ikke tilsluttet en virksom beskyttelsesleder

4. I 20 % af installationerne var der ikke udført korrekt systemjording

2021 kontrollen i tal:

Antal tilsyn: 30

Antal overtrædelsessager: 8

Antal vejledningssager: 14

Antal OK-sager: 8

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109