23948sdkhjf

Høster frugterne af det første statslige ESCO-projekt

Det første statslige ESCO-projekt, der i 2011 kom i stand mellem Schneider Electric og Miljøministeriet, har i 2012 skåret 25 procent af Naturstyrelsens energiforbrug.
En idyllisk skovridergård fra 1800-tallet lever sjældent op til nutidens standarder for energieffektiv drift. Derfor indgik Naturstyrelsen og Schneider Electric i 2011 det første ESCO-projekt i statsligt regi om at energirenovering af en række bygninger og pumpeanlæg. Projektet viser nu sit værd. Naturstyrelsen har nemlig sænket det samlede årlige varme- og elforbrug med 25 procent i de 40 naturskoler, skovridergårde og driftsbygninger, der er omfattet af ESCO-aftalen.

- Det er første gang, at staten indgår aftale om et ESCO-projekt, og de flotte resultater viser jo, at man kan skabe besparelser, der slår hurtigt igennem. Det er klart, at vi fortsat vil arbejde videre med den grønne profil og bl.a. gøre yderligere brug af jordvarme og lignende i vores energiprojekter, siger byggeansvarlig i Naturstyrelsen, forstkandidat Bo Holm Kristensen.

Milepæl for Schneider Electric
Naturstyrelsen forvalter statens skove og øvrige naturarealer på i alt 200.000 ha. og råder over flere hundrede driftsbygninger og naturskoler, der ofte har til huse i historiske bygninger. I forbindelse med projektet bad Naturstyrelsen Schneider Electric gennemgå en række driftsejendomme og pumpeanlæg med henblik på at lade energibesparelser finansiere en systematisk modernisering.

For Schneider Electric er energiprojektet med Naturstyrelsen en milepæl som det første ESCO-samarbejde indgået med en statslig myndighed.

- Vi har i forvejen skabt markante
Fakta:
Realiseret besparelser 2012: Efter afsluttet energi- renovering af 40 ejendomme og anlæg i Naturstyrelsen.
•Samlet besparelse på el og varme: 1.055 MWh
•Samlet besparelse på el og varme: 25 procent
•CO2-besparelse: 226 tons CO2
• Økonomisk besparelse: 628.391 kr.
resultater i en lang række kommunale ESCO-projekter, så jeg håber, at dette første statslige ESCO-projekt på samme måde kan inspirere andre ministerier og statslige institutioner til at overveje modellen. Staten råder ganske vist over egne ressourcer på energiområdet på linje med landets lidt større kommuner. Alligevel oplever vi en stigende interesse for ESCO-modellen blandt de større kommuner som f.eks. Frederiksberg og Høje-Taastrup. Simpelthen fordi ESCO- modellen via besparelser kan finansiere tiltag, som ellers aldrig ville være foretaget i det omfang og med den hastighed, som vi ser i de mange kommunale projekter, siger Casper Højgaard, salgschef med ansvar for ESCO-aftaler i Schneider Electric.

Alle erfaringer viser, at der ofte er store fordele for kommuner i at indgå et ESCO-samarbejde. Ifølge Udbudsrådet opnår kommuner, der vælger ESCO-modellen, besparelser, som er i gennemsnit er 50 % større end i de kommuner, der løser opgaven på egen hånd.

Alt i alt sparer Naturstyrelsen 628.000 kr. på el- og varmeregningen, hvilket finansierer de mange energitiltag, der også kommer medarbejderne til gode i form af et bedre arbejdsmiljø med en mere stabil og behagelig varme. Der er alt i alt investeret 14 mio. kr. i projektet, som bl.a. omfatter efterisolering af klimaskærme, udskiftning af vinduer, installation af varmepumper og udskiftning af oliefyr med lang mindre CO2 belastende træpillefyr.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078