Frygter dødelig sygdom efter nedrivning: Direktør sagde alt var i orden
- I det lange løb kan vi jo få en eller anden form for kræft af det.
Sådan siger tømreren Mathias til TV 2 Østjylland, efter han og hans kollega har været ude på en opgave for Byggefirmaet JSP.
- Vi fik at vide, at vi skulle ud og rive nogle lofter ned, og så skulle der gøres klar til, at der kunne komme nogle andre fra firmaet og fjerne pladerne, fortæller kollegaen Casper.
Det er deres mester og direktør i Byggefirmaet JSP, John Skjold Pedersen, der sender de to tømrere ud på opgaven. Ud over tømrerfirmaet, som han har drevet i over 25 år, sidder John Skjold Pedersen i bestyrelsen for Træsektionen i Dansk Industri og i bestyrelsen for Den Jyske Håndværkerskole i Hadsten.
Den pågældende opgave er et renoveringsprojekt på en gammel landejendom syd for Aarhus, hvor taget skal skiftes.
Tømrerne skal derfor fjerne loftet og isoleringen under det gamle asbesttag.
Det får Mathias til at spørge John Skjold Pedersen til sikkerheden.- Jeg spørger ham, som noget af det første, da vi går oven på, og han siger, vi skal rive ned: Må vi godt det, når det er lige under pladerne? Så siger han: Det er ikke noget problem, det kan vi bare gøre
Bekymring hos byggefirma
Ifølge de to tømrere udfører de arbejdet uden nogen former for instruktion og værnemidler.
Det vækker kritik fra tømrernes fagforening, 3F, der nu kører en fagretlig sag mod byggefirmaets direktør, John Skjold Pedersen.
- Det er en håndværksmester, som har mange års erfaring og et forholdsvis stort branchekendskab, og det er ikke nyt, at asbest er farligt. Det er heller ikke nyt, at støvet fra gammel isolering er farligt. Han skulle have givet den korrekte instruktion, og han skulle have sørget for, at værnemidler og faciliteter var, som de skal være, siger Henrik K. Villadsen, der er faglig sekretær i 3F til TV2 Østjylland.
At deres mester, ifølge 3F, har set stort på de ansattes sikkerhed, gør de to tømrere vrede.- Jeg synes, det er latterligt, når jeg spørger ham direkte, at han så lyver mig op i ansigtet. Han er jo pisseligeglad med os. Det er jo vores helbred, han har skidt på, siger Mathias.
Ifølge 3F har John Skjold Pedersen forbrudt sig mod arbejdsmiljøloven. Det er blandt andet reglerne i bekendtgørelsen om isoleringsarbejde, bekendtgørelsen om arbejde med asbest samt bekendtgørelse om stoffer og materialer, som er i risiko for at være kræftfremkaldende, der er overtrådt.
- Mineraluld (isolering, red.) produceret før 1997 er omfattet af en bekendtgørelse, der gør, at det skal behandles, som om det er et kræftfremkaldende stof. Det betyder, at man dels skal have planlægning og instruktion om værnemidler, men også sanitetsvogn, siger Henrik K. Villadsen.
Den gamle mineraluldsisolering og asbeststøvet stiller altså en række sikkerhedsmæssige krav, som John Skjold Pedersen ifølge 3F har set stort på.- I det her tilfælde har de ikke fået instruktion, de har ikke brugt de nødvendige værnemidler, og der har ikke været stillet en sanitetsvogn op, siger Henrik K. Villadsen.
Har nultolerance
Hverken tømrermesteren eller 3F har lavet analyser, der påviser asbeststøv på isoleringen.
Men når isolering har ligget lige under et asbesttag i en længere årrække, er den altid forurenet med asbestfibre.
Det fortæller Martin Nerum Olsen, der er rådgiver i miljøsanering og udviklingschef hos Dansk Miljøanalyse.
- Det er asbestholdigt, og det er der også bred enighed om i rådgivningsbranchen og analysebranchen. På de underliggende materialer – altså spær, lægter, isolering, undertag, der tager vi faktisk ikke prøver mere. Fordi med vores erfaring, så er det 100 procent sikkert, siger Martin Nerum Olsen.
Han forklarer, at mængden af asbeststøv under gamle tage som det, der er tale om i den her sag, langt overskrider de tilladte grænser.
- Vi har nultolerance i Danmark for udsættelse af asbest. Man må ikke unødigt udsættes for asbest. Når vi kigger på målinger af støvforekomster, der ligger under sådan et tag, der er 50-60 år gammelt, som har stået og drysset, så er vi oppe i værdier i luften, der ligger langt over vores nationale grænseværdi.

Brancherelaterede bestyrelsesposter
TV2 Østjylland har også vist tømrernes billede og videooptagelse fra loftet til Jan Hyldgaard, der er uddannet tømrer og bygningskonstruktør og har undervist i asbest og sikkerhed på AMU- og EUD-uddannelser i mere end 30 år.
Han er ikke i tvivl om, hvad de to tømrere har været udsat for.
- De har jo fået millioner af fibre i lungerne. Det, han ser, minder ham om det arbejdsmiljø, han selv oplevede i 70’erne, før der kom fokus på sundhedsrisikoen ved asbest.
- Det hvirvler op. Jeg ved selv, hvor meget det kan støve, sådan noget isolering. Og de skal putte det i sække. Det støver helt forfærdeligt, siger han.
Sundhedsrisikoen bekymrer hos 3F.
- De har været udsat for kræftfremkaldende stoffer i form af isoleringsfibre. De har været udsat for asbeststøv, fordi det materiale, de har fjernet, er asbestforurenet. Det er langsomme dræbere, fordi begge dele sætter sig i lungerne og kan udvikle sig til kræft, siger Henrik K. Villadsen.
3F hæfter sig ved, at John Skjold Pedersen, ifølge de to tømrere, selv var forbi pladsen i løbet af de fire dage, arbejdet stod på og så, hvad hans ansatte var udsat for uden at gribe ind.
- I det her tilfælde har arbejdsgiveren været derude undervejs, mens arbejdet blev udført og taget billeder til hans kvalitetssikring, men han har ikke påtalt overfor sine medarbejdere, at de skal bruge værnemidler, siger Henrik K. Villadsen.
At John Skjold Pedersen har flere brancherelaterede bestyrelsesposter og mange års erfaring, gør ikke situationen bedre, påpeger han.
- Vi synes mildest talt, det er problematisk, at man sidder i en bestyrelse på en håndværkerskole og er medlem af en arbejdsgiverorganisation og har lidt at skulle have sagt der, og man så alligevel ikke sætter sig ordentligt ind i reglerne, siger Henrik K. Villadsen.
Vil ikke sige noget
TV2 Østjylland har kontaktet John Skjold Pedersen og forelagt ham kritikken fra 3F og de to tømrere. Han har ikke ønsket at stille op til et tv-interview – blandt andet med henvisning til, at der nu kører en fagretlig sag.
- Jeg kan bekræfte, at vi har en verserende fagretlig sag mellem 3F og Byggefirmaet JSP ApS.
Jeg kan imidlertid ikke genkende den fremlagte sagsfremstilling. Vi har som parter endnu ikke har haft mulighed for at fremlægge indsigelser. Derfor har jeg af respekt for mæglingen ikke flere uddybende kommentarer, skriver han til TV2 Østjylland.
TV2 Østjylland har været i kontakt med ejerne af ejendommen. De ønsker ikke at medvirke, men oplyser, at det kommer bag på dem, hvis firmaet ikke har fulgt loven. Mathias og Casper har begge opsagt deres job.