23948sdkhjf

Flere konkurser i byggeriet

Den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik viser en stigning i antallet af konkursramte virksomheder. Alligevel tegner 2013 til at blive det bedste år længe.
Opgørelsen fra Danmarks Statistik viser, at der var 524 konkurser i oktober mod 384 konkurser i september, når der korrigeres for normale sæsonudsving – svarende til en stigning på hele 36 procent. I faktiske tal var der 530 konkurser i oktober, hvor tallet var 470 for september.

I bygge- og anlægsbranchen er konkurstallet for oktober 57 mod 46 i september – svarende til en stigning på cirka 24 procent. Trods stigningen ser Dansk Byggeri dog optimistisk på den generelle udvikling, og i en pressemeddelelse hæfter de sig ved, at der ikke har været over 60 konkurser i bygge- og anlægsbranchen siden marts.

Se branchestatistikker for bygge- og anlægsindustrien her

Modsatrettede tendenser
Ifølge Dansk Byggeri har der i 2013 indtil videre været 571 konkurser i byggeriet, hvilket er færre end samme periode sidste år, hvor tallet var 610. Det svarer til et fald på cirka 6 procent.

- På den helt korte bane forventer vi, at der kommer til at være i underkanten af 700 konkurser i bygge- og anlægsbranchen i 2013. På den ene side er der en nedadgående tendens for antallet af konkurser via de positive tendenser, der er i samfundsøkonomien. Det smitter stille og roligt af på byggebranchen, og vi forventer også stigende aktivitet i branchen i 2014, fortæller chefkonsulent Andreas Fernstrøm hos Dansk Byggeri i pressemeddelelsen og uddyber:

- På den anden side har vi for nyligt set konkurser blandt nogle store virksomheder. Det kan smitte negativt af på branchen, da underentreprenører kan have penge til gode. Samtidig kan det generelt betyde, at kreditvurderingen af branchen strammes yderligere.

Svært at tolke på den generelle udvikling
Hos DI modtages de generelle tal med triste miner, mens man dog glæder sig over, at det samlede billede af 2013 er bedre end de forrige år.

- Det er selvfølgelig trist, når så mange virksomheder går konkurs i en enkelt måned. Men vi skal være forsigtige med at lægge for meget i en enkelt måneds tal, for vi ser traditionelt set flest konkurser i årets sidste tre måneder. Især i oktober og november. I 2012 var det over 30 procent af alle konkursramte virksomheder, der gik konkurs i årets sidste kvartal, siger økonomisk konsulent Nikolaj Pilgaard fra Dansk Industri.

- Det tyder heldigvis på, at 2013 bliver et bedre år end 2012, og faktisk det bedste siden krisen brød ud i efteråret 2008, siger Nikolaj Pilgaard.


Kilde: Danmarks Statistik

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125