23948sdkhjf

Efter tørt 2024: Branche spår vækst og ny konkurrence

Optimismen har indfundet sig hos både grossist og brancheforening forud for landets største VVS-messe

Efter et 2024 hvor byggeriet hang i bremsen, toner fremtiden lys for landets leverandører til VVS-branchen. Helt uden udfordringer er billedet dog ikke.

Sådan lyder vurderingen fra både brancheforening og grossist forud for landets største VVS-messe, der løber af stablen i Odense i slutningen af maj.

- Vi har oplevet at markedet nu endelig er begyndt at vende efter generelt at have været nedadgående i 2024. Det betyder også, at vi er kommet fornuftigt fra start med god vækst i årets første kvartal, fortæller Søren Lisberg Andersen, salgsdirektør hos Brdr. Dahl.

Spørger man hos Veltek, der er brancheforening for landets leverandører af VVS-, ventilations-, varme- og el-artikler, er der ligeledes optimisme at spore.

- Vi har set en lille smule nedgang i nybyggeri, men der er en del så konverteret til vedligehold, så det er faktisk ikke så ringe endda, fortæller Kai Borggreen, sektionschef for vand og varme.

Forventer fremgang

Konkrete tal for salget af VVS-artikler opgør brancheforeningen ikke, men det er sektionschefens oplevelse, at det generelle marked “ligger nogenlunde stabilt”.

- Vi ligger fortsat lavere end under corona og den enorme fremgang, vi så der. Men det er på et fornuftigt niveau, lyder det.

Vores forventning er en generel fremgang i 2025 Søren Lisberg Andersen, salgsdirektør hos Brdr. Dahl

Hos Brdr. Dahl, der er ejet af Saint Gobain-koncernen, forventer Søren Lisberg Andersen, at den spirende vækst fortsætter.

- Vores forventning er en generel fremgang i 2025, fortæller salgsdirektøren, der dog nødigt vil love for meget.

- Der er stadig lidt usikkerhed i forhold til, hvordan markedet reagerer på de forventede renteudsving, men vores oplevelse er, at der er kommet godt gang i aktiviteten igen. På den korte bane ser det ud til at nybyggeri vil være den primære driver af væksten, siger han.

Nye krav, ny konkurrence

Vækst er imidlertid ikke det eneste, 2025 forventes at byde på for landets leverandører til VVS-branchen.

Præcis som resten af byggeriets leverandørkæde er VVS-grossisterne således i fuld gang med at omstille sig til de nye klimakrav, der med stramningen af bygningsreglementet træder i kraft til sommer.

- Grøn omstilling og bæredygtighed fylder rigtig meget i branchen, fortæller Kai Borggreen om det, der derfor bliver et tema igennem messedagene til maj. 

Og også hos Brdr. Dahl er der i høj grad tale om et fokusområde, forklarer Søren Lisberg Andersen.

- Vi oplever at en større andel af kundegruppen, begynder at spørge om hjælp til dokumentation som EPD’er, og vi oplever klart, at producenterne også tænker mere i udvikling af grønne løsninger.

Ifølge salgsdirektøren er der i producentleddet ikke alene fokus på udviklingen af konkrete produkter, der for eksempel sigter mod at spare vand og energi, og dermed hjælpe køberen til bedre tal på klimakontoen.

- Vi ser også et stigende fokus på at reducere klimaaftrykket på for eksempel plast- og papemballage, fortæller Søren Lisberg Andersen.

Her har grossisten også selv sat ind og er i gang med at udfase pappet til fordel for returkasser. Og det er ifølge salgsdirektøren blot en af de investeringer, man har gjort for at være på forkant med den grønne dagsorden.

-Det har selvfølgelig krævet nogle justeringer af vores setup og håndtering af ordrer og varer i logistikcentret for at kunne rumme returkasserne, men netop tilpasninger som denne, som i høj grad taler ind i bæredygtighedsdagsordenen, investerer vi gerne i, siger han.

Derfor glæder Søren Lisberg Andersen sig over, at slutkunderne nu begynder at efterspørge de grønnere produkter og tiltag, og det samme gør Velteks Kai Borggreen.

- Mange virksomheder har jo investeret i de her områder, før vi har set en efterspørgsel i markedet. Men den begynder at komme nu, så bygningsreglementet er virkelig med til at understøtte den proces, siger sektionschefen.

Det er jo rigtig positivt at branchen bliver belønnet for at have lavet den innovation Kai Borggreen, sektionschef for vand og varme hos Veltek

Hans vurdering er, at der ligefrem kan blive tale om en ny konkurrenceparameter i den ellers ultra prisfølsomme byggebranche.

- Der bliver stadig kæmpet om det hele, men man ser en begyndende tendens til, at de her krav om LCA’er og bæredygtighed flytter fokus fra ren pris. Og det er jo rigtig positivt at branchen bliver belønnet for at have lavet den innovation, siger Kai Borggreen.

En naturlig begrænsning

På mange måder tegner fremtiden således lys for VVS-leverandørerne, der dog ikke forventer, at faldstammerne vokser ind i himlen.

VVS-branchen er nemlig fortsat ramt af mangel på arbejdskraft, hvilket ifølge Kai Borggreen sætter en helt naturlig begrænsning på aktiviteten. Og det er ikke uproblematisk.

- Ser vi på hele installationsbranchen, så er den generelle mangel på hænder en stor udfordring, hvis vi skal i mål med den grønne omstilling. Det er en branche, der spiller en afgørende rolle i alt fra opsætningen af vindmøller til varmepumper, forklarer han.

For branchens leverandører kan manglen på hænder dog også være en strømpil for, hvordan efterspørgslen kommer til at udvikle sig, og hos Brdr. Dahl er det netop oplevelsen.

- Vi hører kunderne tale meget om manglen på hænder, så vi kigger også på, hvordan vi kan hjælpe. Det handler for eksempel om mulighederne inden for præfabrikerede løsninger, men også mere generelt om, hvordan vi kan hjælpe vores kunder med optimering af deres interne processer, fortæller Søren Lisberg Andersen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079