23948sdkhjf

Nøgletal for boligbebyggelser

SBi har udviklet grundlaget for et nøgletalssystem, der vil øge effektiviteten og kvaliteten i boligbyggeriet.
SBi har udviklet grundlaget for et nøgletalssystem, der vil øge effektiviteten og kvaliteten i boligbyggeriet.

Den enkelte bebyggelse bliver vurderet på 25 punkter, fx udnyttelse af boligarealet, pris, mangler, omkostninger, leveringsforhold og samarbejde.

Herudover er der også en vurdering af bebyggelsens standard og kvalitet både som en teknisk klassificering og som beboernes samlede bedømmelse.

Beboerbedømmelsen omfatter blandt andet bebyggelsens udformning og faciliteter, boligens indretning, installationernes brugbarhed samt eventuelle gener fra omgivelserne, fx støj fra naboer.

Vurderingerne sker på en skala A, B, C, D og E i lighed med den kendte skala fra energimærkningen.

- Det er helt nyt med en sådan kvalitetsvurdering. Markedet for boligbyggeri vil blive meget mere gennemskueligt, fordi byggerierne bedre kan sammenlignes med hinanden, siger projektleder på nøgletalssystemet Niels Haldor Bertelsen, seniorforsker på SBi.

Han håber, at systemet kan danne grundlag for en decideret varedeklaration for boliger, eventuel integreret i en 4-D-simuleringsmodel, som man i fremtiden kan arbejde frem mod.

Nøgletal på Internettet

SBi har udviklet nøgletalssystemet for Boligselskabernes Landsforening med støtte fra Nykredits Fond, og det stilles nu til rådighed for at blive ført ud i livet.

- Vi ser med stor interesse på SBI’s forslag til et nøgletalssystem, som vi mener vil styrke valget af de rigtige byggetekniske løsninger og fremme en konkurrence på kvalitet i byggeriet, siger Bent Madsen, cheføkonom i Boligselskabernes Landsforening.

Nøgletalssystemet hviler på fuld åbenhed og genbrug af data. Det vil sige, at enhver kvit og frit skal kunne gå ind på Internettet og se alle relevante oplysninger om en given bebyggelse og dermed kunne foretage forskellige typer af sammenligninger.

Hovedparten af oplysningerne til nøgletalssystemet findes i forskellige eksisterende registre, så det forventes, at systemet vil bidrage til en væsentlig forenkling af indberetningsbyrden og regelforenkling.

Anvendelsen af en integreret platform vil desuden give adgang til mange hundrede oplysninger om det enkelte byggeri.
Publikationen Nøgletalssystem for boligbebyggelser indeholder en beskrivelse af grundlaget for den egentlige implementering.

Kilde: Pressemeddelelse fra Statens Byggeforskningsinstitut

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111