23948sdkhjf

Udvidelse og renovering af Skagens Museum

Skagens Museum har nu finansieringen på plads til en længe ønsket udvidelse og renovering. I starten af 2014 er museet klar at gå i gang med projektet.
Skagens Museum skal være større, men ikke kæmpestort. For selvom kunstnerkolonien for længst er opløst og malerne døde, så er samlingen og forventningerne til et moderne museum vokset støt over årene. Museet ønsker først og fremmest at dyrke samlingen og vise mere af den, end der er mulighed for i dag.

Samtidigt er det vigtigt at få skabt de nødvendige rammer for fortsat at kunne lave skiftende særudstillinger på et højt, internationalt niveau. Dette kræver en bedre og opdateret fysik, så der bliver mere plads til det, det hele handler om – museets kerne – nemlig kunsten og historien om skagensmalerne.

Nødvendigheden skabt af slid og pladsmangel
De første tiltag til renoverings- og udvidelsesprojektet blev allerede taget i forbindelse med museets 100 års jubilæum i 2008. Museet har siden arbejdet intensivt med forberedelser til projektet. Der er udarbejdet forretnings- og fornyelsesplaner, foretaget bygningsanalyser, lavet fremtidige driftsberegninger og en projektlokalplan er vedtaget.

Mange års slid på den 85 år gamle Plesnerbygning betyder, at der er et stort behov for en gennemgribende renovering – gulvene er slidt ned, væggene gennemhullede efter mange års ophængninger, de smukke gamle vinduer skal renoveres, der skal lægges nyt tag og indlægges nye installationer. Samtidig er der meget trangt med plads – både i magasinerne og i udstillingslokalerne.

Bruger Plesners skitser fra 1930
Syd for de store Plesnersale, byggede man i 1980-81 en tilbygning til museet. Imidlertid er flere forhold omkring bygningen utilstrækkelige og problematiske. Derfor ændres denne del af museet og føres tilbage til de planer, som Ulrik Plesner oprindeligt havde for en udvidelse. I sine tegninger fra 1930 har Plesner skitseret en tredje sal med kassetteloft og svalegang og to lidt større sidegallerier mod øst og vest. Disse planer danner grundlag for tilbygningen, som nu opføres, og det giver en fantastisk mulighed for mere fleksible, lyse og rummelige udstillingslokaler.

Vest for den gamle, røde og meget karakteristiske Plesnerbygning opføres en ny tilbygning på i alt 2.000 etagemeter. Kælderplan er viet til interne funktioner som teknik, magasiner og omklædning samt toiletter og garderobe for museumsgæsterne. I stueetagen skabes et 300 m2 udstillingslokale til skiftende udstillinger, og i samme niveau bliver der en ny museumsbutik samt værksted. På første sal gøres plads til museets administration

Fakta
• Arkitekter: Friis & Moltke.
• Landskabsarkitekter: Møller og Grønborg.
• Rådgivende ingeniører: COWI.
• Frederikshavn Kommune bidrager med 5 mio. kr. Desuden støtter følgende fonde projektet:
A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal (renovering), Augustinus Fonden, Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, ENV-Fonden, Knud Højgaards Fond, Ludvig og Sara Elsass Fond (tilgængelighed), Oak Foundation Denmark, Det Obelske Familiefond og Roblon Fonden.
• Da den nuværende museumsbygning blev indviet i 1928, ejede man ca. 325 værker, i dag rummer samlingen knap 2000 værker.
• Skagens Museum er det femte mest besøgte kunstmuseum i Danmark, og besøges årligt af 100.000-160.000 gæster.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125