23948sdkhjf

Færre beskæftigede i bygge- og anlægsbranchen

Trods en stigning i byggebeskæftigelsen fra tredje til fjerde kvartal beskæftigede bygge- og anlægsbranchen færre mennesker i samtlige kvartaler af 2013 end i 2012.
Byggebeskæftigelsen steg fra 143.800 i tredje kvartal til 144.200 i fjerde kvartal af 2013 – svarende til en stigning på 0,2 procent. Det viser de seneste tal fra Danmarks Statistik.

Alligevel var der 0,6 procent færre beskæftigede i fjerde kvartal af 2013 end det tilsvarende kvartal i 2012, og ifølge Dansk Byggeri gør mønsteret sig også gældende for de øvrige kvartaler i 2013.

Dermed ser byggeriet ikke ud til at få glæde af et konjunkturbetinget opsving lige foreløbigt, skriver Dansk Byggeri i en pressemeddelelse. Men derimod forventes bygge- og anlægsaktiviteten at blive holdt oppe af politiske aftaler om projekter i 2014.

Fordelt på brancher viser tallene fra Danmarks Statistik fremgang hos de fleste brancher fra tredje til fjerde kvartal 2013. Størst er fremgangen inden for tømrermestrene, hvor beskæftigelsen er steget med 4,4 procent, mens det er gået tilbage for anlægsentreprenørerne, som i fjerde kvartal beskæftigede 9,2 procent færre end i det foregående kvartal.

Også murermestrene oplevede tilbagegang og beskæftigede 3,9 procent færre mennesker i fjerde kvartal 2013 i forhold til det foregående kvartal.

I kølvandet på ”Allan”
Chefanalytiker hos Dansk Byggeri, Finn Bo Frandsen forklarer, at den sæsonkorrigerede stigning i beskæftigelsen ved bygningsreparation fra 3. til 4. kvartal 2013 formentlig er et resultat af stormvejseffekten fra ”Allan” i oktober.

- Der har uden tvivl været mange arbejdere, som har været beskæftiget med at udbedre skader efter stormen i oktober. Byggebeskæftigelsen opgør imidlertid antallet af personer og ikke antallet af overarbejdstimer. Hertil kommer, at nogle af de mest presserende udbedringer efter stormen sker ved at flytte mandskab fra igangværende projekter, som dermed bliver midlertidigt neddroslet. Disse to forhold forklarer, at stigningen i beskæftigelsen trods alt var begrænset til 1.000 personer, fortæller Finn Bo Frandsen.

Fordelt efter arbejdets art steg beskæftigelsen inden for reparation med 1,8 procent fra tredje til fjerde kvartal, mens beskæftigelsen inden for nybyggeri steg med 3,6 procent. I forhold til fjerde kvartal 2012 beskæftiger nybyggeri og reparation henholdsvis 1,6 procent og 1,8 procent flere i fjerde kvartal 2013.




Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109